Formandskandidater: SF har begået fejl
I det første duelmøde gik begge formandskandidater bodsgang på SF's vegne, men afviste at angribe hinanden.

SF har i det seneste år gjort det svært for sig selv med intern splid i partiet, for meget snak om økonomien i 2020 og en uklar profil over for vælgerne.

Det var de to formandskandidater i SF enige om på det første duelmøde i formandsvalget i SF.

- Jeg er ikke tilfreds med der, hvor SF står i dag. Jeg mener, at SF bør stå langt stærkere, end vi gør. Vi gennemfører mere SF politik end nogensinde før, men mange danskere stiller sig spørgsmålet: Hvorfor skal jeg stemme på SF?, sagde Astrid Krag.

Samme toner lød fra Annette Vilhelmsen.

- Vi har i de sidste år kæmpet rigtigt meget. Af og til har vi kæmpet mest mod hinanden. Men vi skal huske, at det er de borgerlige, der er vores egentlige fjende, lød det fra Annette Vilhelmsen på talerstolen i Herning.

Hvis pressen og de 50 fremmødte medlemmer af SF havde forventet en duel, hvor kandidaterne angreb hinandens politik, baggrund og alder, så blev de skuffet.

Begge kandidater ville kun svare på egne vegne og ikke forholde sig til modkandidaten. Derfor blev tonen pæn igennem hele debatten.

Men de 50 fremmødte SF-medlemmer i Herning fik til gengæld præsenteret to forskellige svar på, hvordan SF's profil skal skabes i regeringen.

Annette Vilhelmsen understregede igen, at hun står bag regeringsgrundlaget og ikke vil trække SF ud af regeringen. Men hun lagde op til, at SF skal skærpe profilen mere:

- Vi skal huske, at vi har seks ministre, der sidder som repræsentanter for SF i regeringen - ikke repræsentanter for regeringen i SF, sagde hun.

Hun varsler dog et opgør med "designpolitikken", hvis hun bliver formand.

- Rigtig meget debat om politik handler om design, spin og splittelse. Jeg mener, politik handler om levende mennesker, og der, hvor mennesker er, begår man både gode og dårlige ting. Men vi må aldrig overlade vores politik til spindoktorer, sagde hun

Samtidig melder Annette Vilhelmsen, at anerkendelsen af Palæstina som selvstændig stat vil være en af hendes mærkesager, ligesom den meget omtalte reformering af folkeskolen vil være i søgelyset.

Astrid Krag fastslog til gengæld, at SF allerede i dag har mulighed for at profilere sig i regeringen.

- Vi gør det hele tiden. Når jeg kæmper for færre penge til privathospitaler, så skærper det SF's profil og gavner regeringen. Og når skatteministeren sikrer større skatteindbetalinger fra de multinationale selskaber, så leverer han for regeringen, men også for SF, sagde Astrid Krag.

Hun lægger dog op til, at medlemmerne skal inddrages i politikskabelse, som SF kan bringe ind i regeringen, når tiden er til det.

Astrid Krag opstillede tre pejlemærker for SF: grøn omstilling, lige muligheder og bæredygtig økonomi med nye job.

/ritzau/