Forbrydelsen 3: Gåden sværere end nogensinde
Hvad mon Sarah Lund skal finde ud af i denne sæson? Det eneste vi ved er, at det bliver den sværeste mordgåde, hun har været ude for. Foto: Tine Harden/DR
På søndag tager DR hul på sidste runde af serietrilogien "Forbrydelsen". Mordgåden bliver svær at knække.

"Forbrydelsen" er igen klar til at indtage tv-skærmene både i Danmark og i udlandet.

På søndag ruller det første afsnit af "Forbrydelsen 3" over skærmen med Sofie Gråbøl tilbage i hovedrollen som vicepolitikommissær Sarah Lund.

Når de 10 afsnit er overstået, er det farvel til Sarah Lund og Co. De nye afsnit afslutter nemlig trilogien, der ellers er blevet en bestseller både herhjemme og internationalt.

Og endnu engang kan seerne gætte med på, hvem morderen er. Skal man tror DR's dramachef er den nye mordgåde imidlertid sværere at knække end nogen sinde før.

- Man skal følge med fra starten af og være vågen. Og alligevel tror jeg ikke, at der er nogen, som kan gætte, hvem morderen er, siger DR's dramachef Piv Bernth.

Hovedrolleindehaveren Sofie Gråbøl har aldrig selv været i stand til at udpege morderen, før de sidste afsnit. Og det var hun heller ikke i nærheden af denne gang, afslører hun.

- I år var der ingen, som havde gennemskuet, hvem morderen var, siger Sofie Gråbøl, der er tilfreds med det punktum, der nu sættes for serien og hendes egen rolle som Sarah Lund.

- Det bliver da vemodigt, for serien er fantastisk, men nu har vi fortalt historien færdig, siger Sofie Gråbøl.

"Forbrydelsen" har sikret sig et stort publikum i Storbritannien. En stor gruppe engelske journalister var rejst hele vejen til Danmark for at se første afsnit af tredje sæson i den danske krimiserie, som først skal sendes i Storbritannien til november.

Det er der en god forklaring på, mener DR's dramachef Piv Bernth.

- Det er på grund af de gode karakterer. Det er ikke en overfladisk serie. Du får lov til at opleve samspillet mellem karaktererne ved siden af plottet, og derfor tror jeg, at de fleste kan relatere til personerne, siger dramachefen.

For modsat mange krimiserier skal vicepolitikommissær Sarah Lund ikke opklare et nyt mord i hvert afsnit.

Alle 10 afsnit drejer sig om den samme mordgåde - og det mener Piv Bernth er med til at gøre serien populær.

Som dramachef har Piv Bernth lavet mange forskellige serier lige fra den romantiske "Nikolaj og Julie" til den dystre "Forbrydelsen", som har opnået stor popularitet i udlandet.

- Selvom plottet er fuldstændig uvirkeligt for almindelige mennesker, så portrætterer skuespillerne nogle følelser og relationer, som vi alle kan genkende - og derfor føles serien virkelig for mennesker, ligegyldigt hvor de kommer fra, siger Piv Bernth.

Hun fremhæver også skandinavernes moderne kønsroller som én af de ting, der gør dansk drama spændende i udlandet.

- En stærk karakter er universel, og når der er en kvinde som Sarah Lund i "Forbrydelsen", så skaber det opmærksomhed i lande, som måske ikke har den samme tradition for stærke kvinderoller som os, mener Piv Bernth.