FOA: Dyre boliger skaber nye ghettoer

Uligheden øges og der skabes en ny type ghettoer, når eksempelvis sosu-hjælpere ikke har råd til at købe bolig i store dele af landet
Dennis kristensen frygter, at det kan blive svært at skaffe offentligt ansatte i København som følge af boligpriserne kontra lønninger.
Dennis kristensen frygter, at det kan blive svært at skaffe offentligt ansatte i København som følge af boligpriserne kontra lønninger. Foto: Colourbox

Når eksempelvis sosu-hjælpere kun har råd til at købe et gennemsnitligt parcelhus i hver 10. kommune, så dannes der en ny type ghetto.

Det siger FOA-formand Dennis Kristensen på baggrund af en analyse fra BRF-kredit, der viser, at kortuddannede er afskåret fra boligmarkedet i store dele af landet.

- Vi får en ny type ghettoer, hvor de bedst stillede i samfundet samler sig i visse områder og omvendt. Det forstærker i virkeligheden noget af den skævhed vi har set i samfundet i de sidste 10 år, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Jeg kan godt være bekymret for, om vi er på vej mod samme situation som i 80'erne, hvor det blev så dyrt i hovedstaden, så det blev svært at skaffe offentligt ansatte, fordi der ikke var sammenhæng mellem boligpriser og lønninger, siger han til Newspaq.

Cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund peger på, at et tidligt uddannelsesvalg kan få stor indflydelse på den fremtidige levestandard.

- Man skal tidligt begynde at tænke på, hvilket liv man vil leve. Derfor skal man overveje, om man kan leve det liv man vil, når man er uddannet og i arbejde, siger hun.

Analysen viser, at en landbrugsmedhjælper kun har råd til et hus i fem af landets 98 kommuner. Sosu-hjælperne kan bosætte sig i 10 kommuner og en pædagog har 43 valgmuligheder.

Til sammenligning kan jurister, økonomer, læger og advokater vælge frit mellem 90 af landets 98 kommuner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.