Sosuer og kassedamer tvinges til billigbolig
Sosu-hjælperen skal et smut til ydrekanten af landet, hvis der skal være råd til et hus, viser ny analyse. Foto: Colourbox
Folk med korte uddannelser kan nu kun købe hus i hver 10. kommune, viser analyse.

Drømmer du om et hus i en af landets større kommuner, så bør du tage en lang uddannelse.

Det viser en ny analyse fra BRF Kredit, skriver Politiken.

Ifølge analysen så kan en sosu-hjælper kun købe hus i 10 af landets 98 kommuner.

Buschaufføren kan købe i 24 kommuner. Ingen af landets kommuner har huse, som en kasseekspedient eller rengøringsassistent har råd til.

I modsatte ende af spektret findes lægerne, der kan købe i 92 af landets 98 kommuner.

Analysen er lavet på baggrund af gennemsnitslønninger for de forskellige uddannelser. Og med hus menes der et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter.

Analysen viser, at er pengepungen ikke ved at sprænge, så tvinges folk væk storbyen og til billigere boliger.

- Det er vigtigt at huske, at analysen er lavet på baggrund af gennemsnitslønninger, men den viser, at der altså skal en vis indtægt til for at kunne bo i et gennemsnitshus, siger cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund til Newspaq.

Minister for bolig, by og landdistrikter, Carsten Hansen (S) mener ikke det er vigtigt om man kan købe hus, men at der er ordentlige boliger til alle.

- Og derfor arbejder regeringen på, at at få et mere varieret udbud af boliger så alle, uanset pengepungen, kan bo godt, siger han.

Lars Olsen, der er forfatter og ekspert i social arv, ser anderledes på analysen.

- Det viser, at ulige muligheder og ulige frihedsgrader i forskellige sociale grupper eksisterer mere, end vi normalt går og forestiller os. Det viser os, at klassesamfundet ikke er fortid, men nutid, siger han.

Også børnene vil mærke det, siger Lars Olsen.

- Skolerne får en ensidig social sammensætning, og at børnene vokser op i en osteklokke, hvor de ikke kender til andre sociale miljøer.

Ulrikke Ekelund mener, at unge bør overveje nøje, hvordan de vil leve og bo, når arbejdslivet starter.

- Man bør nøje tænke over, hvilket liv man vil leve, når man skal til at vælge uddannelse. Men det er naturligvis også vigtigt at vælge sin uddannelse med hjertet, vurderer hun.

Kilde: Politiken