Finansråd tavs i strid med Nationalbanken
Det bliver op til vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF) at finde rede i striden om Cibor-renten.

Har danske forbrugere og virksomheder betalt for meget i rente, fordi den såkaldte Cibor-rente, der er grundlaget for låneaftaler bankerne imellem, har været for høj?

Forbrugere og virksomheder må fæstne lid til, at svaret kommer i den undersøgelse, som vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF) fremlægger senere i september.

Finansrådet - bankernes brancheorganisation - er tavse om den strid, bankerne er røget ud i med Nationalbanken om Cibor-renten.

- Vi har sagt, hvad vi vil sige. Nu må andre tage over, vi afventer den redegørelse som ministeriet vil fremlægge efter grundige undersøgelser. Vi har fremlagt vores redegørelse, siger pressechef i Finansrådet, Mikael Winkler.

Dermed vil Finansrådet ikke kommentere på Nationalbank-direktør Nils Bernsteins reaktion efter Finansrådets redegørelse tirsdag. Nationalbanken undrer sig nemlig fortsat over Cibor-rentens opførsel i årene efter finanskrisen brød ud i 2008.

Og har fortsat ikke fået fyldestgørende svar på de spørgsmål, som Nationalbanken stillede i slutningen af 2010, hvor den undrede sig over Cibor-renten var højere i forhold til den europæiske interbankrente, Euribor.

- Nationalbanken kan ikke afvise denne forklaring, men deler ikke opfattelsen af, hvad de nævnte forhold burde medføre, lød Nils Bernstiens skriftlige kommentar til Finansrådets redegørelse.

Nationalbanken trak sig i efteråret fra Cibor-ordningen med den begrundelse, at renten udviklede sig på en måde, som Nationalbanken ikke fandt velbegrundet.

Finansrådet fastslog i sin redegørelse, reglerne for fastsættelsen af Cibor-renten ikke har været klare nok, men fastholder, at de har været det for Cibor-stillerne.

Cibor-renten fastsættes dagligt og det sker på baggrund af indberetninger fra syv banker til Finansrådet: Danske Bank, Jyske Bank, Nordea Bank, Nykredit og Sydbank. Men også Deutsche Bank og Royal Bank of Scotland er med i ordningen.

Dagbladet Børsen skrev i august, at medlemmer af den komité, der skal føre tilsyn med Cibor, sidder i dobbeltroller. De er ifølge Børsen chefer i de selvsamme afdelinger, der dagligt står for at fastsætte Cibor.

/ritzau/