Finanskrisen har gjort flere til bedragere
Krise og kriminalitet følges ad: Sidste år blev dobbelt så mange danskere sigtet for bedrageri som året før.

Når krisen kradser, bliver flere fristet til at begå kriminalitet. I 2011 blev knap 10.000 danskere sigtet for bedrageri. Det er mere end en fordobling på bare to år, viser Rigspolitiets egen statistik.

Antallet af bedragerisager lå fra 2007 og frem til 2009 stabilt på mellem 3000 og 4000 sigtelser på landsplan. Antallet af anmeldelser er steget i samme periode, men ikke lige så eksplosivt, skriver MetroXpress.

Bedrageri bliver oftest anmeldt af det offentlige, som holder øje med danskernes økonomiske færden, forklarer en af Nordens førende kriminologer og forsker i økonomisk kriminalitet Per Larsson fra Politihøgskolen i Norge.

- Svingninger i nationaløkonomien påvirker virksomheders likviditet, og det driver pressede ledere til at snyde og fuske for at undgå konkurs.

- Privatpersoner har tidligere haft masser af penge og derfor fået et forbrugsniveau, som ikke er realistisk i nedgangstider, og derfor tænker de så at sige "alternativt" for at opretholde deres levestandard, siger Per Larsson til MetroXpress.

At vi i forbindelse med finanskrisen ser en stigning i den økonomiske kriminalitet, kommer ikke bag på historiker Claus Bundgård Christensen fra Roskilde Universitet, der forsker i krisekriminalitet.

- Kriminalitet og krisetid følges ad. Både i forbindelse med den økonomiske krise i 30'erne og under Anden Verdenskrig steg den økonomiske kriminalitet også, siger han.

Claus Bundgård Christensen vurderer, at man sagtens kan trække paralleller mellem historiens kriser.

- Historisk set ved vi, at det i krisetider også er folk, der ellers ikke kunne finde på at begå kriminalitet, der tvinges ud i det. De er udsat for et fristelsespres, der for mange kan være svært at står for, siger han til MetroXpress.

/ritzau/