Film-skib kunne skyde igen mod pirater
Otte bevæbnede vagter passede på filmskib under optagelserne til spillefilmen "Kapringen" i Det Indiske Ocean.

Da scenerne om gidslerne i filmen "Kapringen" blev optaget, skete det i virkelighedens piratfyldte farvande.

Derfor var der otte bevæbnede vagter med om bord på filmskibet, der kunne skyde igen, hvis skibet med filmfolk, skuespillere og instruktør blev angrebet af somaliske pirater, mens de arbejdede med filmen.

- Vi så på statistikken over piratangreb på det tidspunkt, hvor filmen skulle optages. Det var så hårrejsende, at vi ikke var i tvivl om, at vi var nødsaget til at have bevæbnede vagter med om bord, fortæller Tobias Lindholm

Han har både skrevet manuskriptet og instrueret "Kapringen", der har dansk premiere i biografer over hele landet torsdag den 20. september.

Filmen blev optaget på det lejede skib MZ Rozen i Det Indiske Ocean. Skibet sejlede fire til 10 sømil ud fra Mombasa i Kenya på Afrikas østkyst. Men skibets motor forstyrrede filmoptagelserne.

- Vi slukkede motoren, og mens vi arbejdede, drev skibet op mod Somalia. Når skibet nærmede sig grænsen fra Kenya til Somalia, startede vi motoren igen og sejlede tilbage, fortæller Tobias Lindholm.

De bevæbnede vagter var fra et britisk sikkerhedsfirma.

Film-skibet bar desuden på en historie fra søfolkenes virkelige og barske verden som gidsler: Skibet havde været kapret et år før, filmfolkene lejede det.

- Det viste sig også at være bygget i Danmark, hvor det hed Rosen, men det skiftede navn, da det på et tidspunkt blev solgt til Tyskland, fortæller Tobias Lindholm.

Filmskibets fortid førte til, at de søfolk, der var gidsler om bord på det under kapringen også medvirker i filmen - omend i begrænset omfang. Og de geværer, som piraterne i filmen er udstyret med, er også autentiske. De har været brugt af virkelighedens pirater.

- Det er våben, som det kenyanske politi havde beslaglagt hos somaliske pirater, men som vi fik lov til at låne, fortæller Tobias Lindholm.

/ritzau/