Ferieby får krasbørstig losseplads som nabo
Et stort ferieboligprojekt ved København ligger nær et affaldsbjerg med kemikalietønder og søer af olie.

Nordeuropas største feriecenter, der skal opføres i Egedal på den københavnske vestegn, får en af Danmarks værste lossepladser som nabo.

Politiken skriver, at projektet er på fire milliarder kroner og omfatter 1600 ferieboliger plus 35.000 kvadratmeter aktiviteter med blandt andet aquadome og wellness. Derfor vækker placeringen mildt sagt undren.

- Børn render jo omkring og leger. Jeg håber virkelig ikke, at de finder fra feriecentret og herover, siger miljøingeniør Kåre Press-Kristensen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til Politiken.

Han står på Sørup Losseplads ved siden af oliesøer og gamle kemikalietønder, som er eroderet løs fra skrænten i affaldsbjerget og trillet ned.

På den anden side af det ret livløse vandløb ligger den grund, der skal huse det stort anlagte feriecenter "Dayz Kildedal".

Flere steder kan børn eller andre nysgerrige snildt komme over og se nærmere på de spændende rester af den tid, da private og virksomheder frit kunne smide deres affald i naturen.

Her i Sørup blev der i alt deponeret cirka en million kubikmeter affald fra 1957 til 1979.

Da pladsen mangler en membran under, skaber regnen årligt cirka 12,5 millioner liter forurenet vand, der især består af næringssalte, organisk stof, ammonium og jern, der kvæler livet i de nærliggende vandløb.

- Hertil kommer pesticider, kemikalier, tungmetaller og andre uhyre giftige stoffer i de gennemtærede tønder, som kan give kløe, udslæt og egentlige sygdomme, siger Kåre Press-Kristensen.

Han tilføjer, at det er et generelt problem, at der er direkte adgang til mange af de gamle kradsbørstige lossepladser, og at det i dette tilfælde "er meget mærkeligt, at man ikke har udført eller planlagt en eller anden form for indhegning".

Sørup Losseplads er faktisk kun en af tre forurenede grunde, der ligger tæt på det kommende feriecenter:

Også den gamle Flyvestation Værløse og Danmarks nok dyreste giftforurening, Cheminovas tidligere fabriksgrund, er blot et par ejendomsmægler-stenkast væk.

/ritzau/