Fangesag: Ombudsmand sat i venteværelset
Forsvarsministeriet er kun to uger om at afvise aktindsigt i papirer om forkerte fangetal. I 20 uger har ombudsmanden ventet på en forklaring på afvisningen.

Det tager en krig at få et svar fra Forsvarsministeriet, selv om man er Folketingets ombudsmand og rykker flere gange for at få en forklaring.

I 20 uger har ombudsmanden ventet svar fra Forsvarsministeriet på, hvorfor ministeriet har afvist at give aktindsigt i to officerers redegørelser om det stærkt underdrevne antal fanger, som danske soldater pågreb i Afghanistan.

De tidligere forsvarsministre Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) har i en række svar til Folketinget viderebragt oplysningen om, at det handlede om 198 fanger. Senere viste tallet sig at være snarere 500 fanger.

Generalløjtnant Poul Kiærskou, som dengang var chef for Hærens Operative Kommando, er blevet beskyldt for at stå bag en bevidst underdrivelse, som førte til, at Folketinget blev misinformeret. I maj kom det frem, at forsvaret ville rejse disciplinærsag mod Kiærskou og flere andre militære personer på grund af mistanken om forfalskede tal. Kiærskou er Danmarks repræsentant i Nato.

Allerede i februar bad Ritzau om aktindsigt i redegørelser, som Kiærskou og en anden højtstående officer skrev om sagen. Det tog kun ministeriet to uger at afvise en aktindsigt i de to redegørelser, altså en tiendedel af den tid, ombudsmanden hidtil har ventet på at få en udtalelse om afvisningen.

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, siger, at der ikke er nogen grænse for, hvor længe et ministerium kan bruge på at svare ombudsmanden. På den anden siden ser denne sag ud til at trække i langdrag.

- Det kommer i sidste ende til at afhænge af ombudsmandens tålmodighed. Han vil formentlig rykke nogle gange. Når hans tålmodighed løber ud, kan han overveje at gå til Folketinget og sige, at han har problemer med at få materialet, siger Bønsing.

/ritzau/