Fakta Telluride Filmfestival
Roserne hagler ned over den danske film "En Kongelig Affære" ved den amerikanske filmfestival Telluride.

Nikolaj Arcels danske trekantsdrama "En Kongelig Affære" er blevet modtaget med masser af roser på den prestigefyldte Telluride Filmfestival i Colorado, USA.

Her følger lidt fakta om festivalen:

* Telluride Filmfestival er en årlig begivenhed i den lille amerikanske bjerglandsby Telluride 3000 kilometer oppe i San Juan-bjergene i Colorado. I år løber festivalen af stablen fra den 31. august til den 3. september.

* På festivalen mødes filmentusiaster, kritikere og branchefolk for at se de nyeste independentfilm fra hele verden.

* Programmet bliver først afsløret, når alle gæster er landet på bjerget dagen før start.

* Til festivalen håndplukkes der 25 spillefilm og 25 kortfilm.

* Ud over "En Kongelig Affære" er de danske film på festivalen: "Jagten" af Thomas Vinterberg, dokumentarfilmen "The Act of Killing" af Joshua Oppenheimer og dukkefilmen "Seven Minutes in the Warsaw Ghetto" af Richard Raskin og Ellen Riis.

* Sidste gang danske film blev vist i Telluride var i 2008 med Ole Christian Madsens spillefilm "Flammen & Citronen" og Jan Troells' fiktions- og dokumentarfilm "Maria Larssons evige øjeblik" og "Troells troldspejl".

* Telluride Film Festival har ikke noget konkurrenceprogram. Målet er at fejre filmkunsten i alle dens former.

* Spillefilm må ikke have haft offentlig visning i Nordamerika før festivalen.

* En udtagelse til Telluride ses i specialistkredse som et kvalitetsstempel. Festivalen har høj pressebevågenhed i USA og er derfor et godt sted at starte for de film, der kommer i amerikansk biografdistribution.

/ritzau/