Fakta om farlige bakterier i

For første gang er niveauet af resistente bakterier i danske kyllingekød på niveau med importeret kyllingekød.

* Forekomsten af multiresistente ESBL-colibakterier i dansk kyllingekød steg fra 8,6 procent i 2010 til 44 procent 2011, mens forekomsten i importeret kyllingekød i 2010 var på 50 procent mod 48 procent i 2011.

* ESBL er en forkortelse for enzymet Extended Spectrum Beta-Lactamaser, som er i stand til at nedbryde penicillin og antibiotika af typen cefalosporiner.

* En ESBL-bakterie er resistent overfor antibiotika, fordi den kan udskille ESBL.

* Ved at bruge bredspektrede antibiotika, specielt cefalosporiner, udvikler bakterierne resistente over for den antibiotikatype. Det specielle ved cefalosporin-resistens er, at bakterierne også bliver resistente over for næsten alle almindelige typer penicilliner.

* Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er cefalosporiner blandt de vigtigste antibiotika til behandling af infektioner hos mennesker. Det er derfor vigtigt at mindske forbruget af cefalosporiner hos dyr for at undgå, at der udvikles resistente bakterier, som kan overføres til mennesker.

* Cefalosporin-resistente bakterier kan for eksempel være e-coli, salmonella og klebsiella, som kan medføre alvorlige tilfælde af lungebetændelse og urinvejsinfektioner.

* At kyllingekød er inficeret med multiresistente bakterier, betyder ikke, at man ikke kan spise det, hvis man blot sørger for, at gennemstege det.

* Det er også vigtigt at man altid holder det rå kyllingekød helt adskilt fra alle andre fødevarer, og at man vasker hænder med det samme, når man er færdig med at håndtere rå kyllingekød.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.