FAKTA: EU vil gøre Europa bedre til kunstig intelligens
EU flags are seen outside the EU Commission headquarters in Brussels François Lenoir/Reuters
EU-Kommissionen vil føre Europa til tops, når det gælder kunstig intelligens. Det skal en række tiltag sikre.

EU-Kommissionen har fredag præsenteret sin plan for, hvordan Europa skal være verdens bedste region til at udvikle kunstig intelligens.

Kunstig intelligens refererer til systemer, der viser intelligent opførsel. Det er eksempelvis ved, at de analyser deres miljø, så de kan udføre forskellige opgaver med en vis selvstændighed.

Det er især inden for sundheds- og transportsektoren, at kunstig intelligens spås en stor fremtid.

Planen, der foruden EU-landene involverer Norge og Schweiz, fokuserer på fire områder.

Her kan du læse mere om, hvordan planen skal lykkes:

* Investeringerne i kunstig intelligens skal være mere koordinerede og højere. Derfor sigter EU efter investeringer fra offentlige og private for mindst 20 milliarder inden udgangen af 2020. Det høje niveau af investeringer skal fortsætte i de følgende år.

* Nationale strategier for investeringer i og implementering af kunstig intelligens skal være på plads i midten af 2019.

* Der skal være bedre samarbejde mellem industri og den akademiske verden. Dermed kan man i fællesskab udføre bedre forskning og mere innovation.

* Kommissionen vil støtte nyopstartede virksomheder, der beskæftiger sig med kunstig intelligens.

* Europæiske centre for kunstig intelligens bliver udviklet og forbundet. Testmiljøerne skal være i verdensklasse.

* Kommissionen vil i fællesskab med medlemslandene gøre det muligt nemt at dele data på tværs af grænser, samtidig med at det lever op til EU's databeskyttelsesregler. Dataset er vigtige for at udvikle kunstig intelligens.

* Sammen med medlemslandene vil kommissionen støtte uddannelsesprogrammer, som kan udvikle talenter inden for kunstig intelligens.

* En gruppe af eksperter fra universiteter, virksomheder og civilsamfundet vil udarbejde etiske retningslinjer for brugen af kunstig intelligens. Tillid er vigtigt for at sikre accept af kunstig intelligens, lyder det. Et udkast til retningslinjerne vil ligge klar i marts 2019.

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/

/ritzau/