Faglærte job har ingen prestige

De faglærte job bevæger sig endnu længere ned af rangstigen over status og anseelse
Sådan ser udsigten fra danmarks mest prestigefyldte arbejdsplads ud. Piloterne ligger øverst på ny skala over job-status.
Sådan ser udsigten fra danmarks mest prestigefyldte arbejdsplads ud. Piloterne ligger øverst på ny skala over job-status. Foto: Colourbox

Tændrør, tagsten og træbor er ikke nær så fedt som jetfly og hjertekirurgi. Det afslører tallene fra en stor undersøgelse af vores opfattelse af forskellige jobs prestige. Det er ugebrevet A4 og YouGov, der har lavet undersøgelsen.

Siden 2006 er de faglærte job rykket endnu længere ned af rangstigen, mens der bliver set godt til piloter, professorer og praktiserende læger.

Det er især de videnstunge og kreative job, der topper listen. På en skala fra 1 til 10 får piloterne 8,7 og ligger dermed øverst. De bliver efterfulgt af læger og advokater.

I den anden ende af skalaen ligger fysiske krævende og lavtlønnede job, der kun kræver kort eller ingen uddannelse. Stilladsarbejder, sygehjælper og slagter ligger alle under 5,0 og dermed også et godt stykke under gennemsnittet på 5,8.

Selvom undersøgelsen resultat ikke er overraskende, er der alligevel grund til bekymring, når håndværksfagene bliver vurderet lavt på rangliste. Det kan nemlig særligt de unger, der ser ned på de faglærte erhverv. Det kan få dem til at vælge uddannelserne helt fra.

»Hvis ikke billedet ændrer sig, får vi simpelthen et samfundsmæssigt problem. Vi har brug for flere kvalificerede faglærte, hvis Danmark skal begå sig i den internationale konkurrence,« siger Dis erhvervsuddannelseschef, Lone Folmer Berthelsen til ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.