Administration 

Fagboss: 1. maj vil udstille fagbevægelsens ledere der har det hele i munden

1. maj blive holdt tale efter tale, der fordømmer Lars Løkkes velfærdsnedskæringer, skattelettelser og fattiggørelse af flere og flere mennesker. Der vil blive sunget ’Når jeg ser et rødt flag smælde’ i alle afkroge af landet. Problemet er blot, at ordene bliver til floskler i metermål og hykleri i spandevis, skriver fagboss og blogger Jan Hoby.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

1. MAJ HOLDER REPRÆSENTANTER for fagbevægelsen taler om solidaritet og sammenhold. Men det bliver ved snakken, for det praktiseres ikke. I hvert fald ikke i store dele fagbevægelsens lederskab, og det gælder, uanset om vi taler fagforbund eller lokale fagforeninger. For hvor var solidariteten med landets folkeskolelærere under deres lockout i 2013? Det var kun mit forbund FOA og den fagforening LFS jeg sidder i ledelse af, der udviste vaskeægte solidaritet med Danmarks Lærerforening og lærerne. Resten af fagbevægelsen så bare til, mens lærerne fik røvfuld.

Hvor er solidariteten med de 62.000 børn, der er ramt af kontanthjælpsloftet? Hvor er solidariteten med de syge og arbejdsløse medlemmer? Hvor er solidariteten med flere hundrede tusinde medlemmer, der lider under værre og værre lortearbejdsmiljø? Andet end i ord?

1. MAJ VIL DER blive holdt tale efter tale, der fordømmer Lars Løkkes velfærdsnedskæringer, skattelettelser og fattiggørelse af flere og flere mennesker. Der vil blive sunget ’Når jeg ser et rødt flag smælde’ i alle afkroge af landet. Problemet er blot, at ordene bliver til floskler i metermål og hykleri i spandevis. For hvis det eneste, du gør som faglig leder, er at konstatere rigets tilstand og medlemmernes lortesituation, er du medskyldig i, at udviklingen fortsætter. 

1. maj hedder arbejdernes internationale kampdag. Men der ikke meget kamp tilbage i fagbevægelsen. Hovedparten af fagbevægelsens ledere fra kælder til kvist har afskrevet enhver form for kollektiv handling. Der er ellers nok at kæmpe for og imod. Hvorfor organiserer fagbevægelsen ikke massedemonstrationer mod velfærdsnedskæringer og højere pension? Fordi de fleste faglige ledere frygter deres medlemmers kollektive handling mere, end de frygter politikernes og arbejdsgivernes angreb på deres medlemmer og velfærdssamfundet.

Der er bare ikke noget alternativ til kollektiv handling. Intet er vundet uden kamp. Men meget er tabt uden kamp. Arbejderklassen har kun en styrke, og det er vores antal. Den styrke er til gengæld enormt stor. Der er mere end to millioner medlemmer af fagforeninger i Danmark. Hvis vi spyttede på samme tid, kunne vi billedligt talt drukne alle de svin, der ødelægger vores liv.

1. MAJ UDSTILLER FAGBEVÆGELSEN som en fravalgsbevægelse uden evne og vilje til at gøre sig relevant for sine medlemmer. Fagbevægelsen har på 33’ende år fortsat medlemsflugt. Mig bekendt er der aldrig nogen, der har meldt sig ud af en fagforening, fordi de fik for meget i løn, godt arbejdsmiljø, for lang ferie og for høj pension! Når fagforeninger kæmper, så melder folk sig ind i deres fagforeninger.

1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har ledere i overflod, som har det hele i munden, men ikke i handling. 1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har ledere, som ikke vil bekæmpe velfærdsnedskæringer, hvis bestemte fagforeninger og faglige ledere er med. 1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har ledere, som vil gøre alt for at undgå, at deres medlemmer får viden om og mulighed for at demonstrere imod Lars Løkkes velfærdsnedskæringer den 10. maj i landets 98 kommuner og fem regioner. For fagbevægelsen har mange ledere, som elsker at hade faglige ledere og fagforeninger, der vil organisere kampen fra neden.

1. maj vil udstille, at fagbevægelsen har erstattet fællesskabets styrke og kollektiv handling, med pressestrategier, pressemeddeler, læserbreve og Likes på Facebook.

FAGBEVÆGELSEN HAR MISTET sit politiske og ideologiske kompas. Derfor styrtbløder fagbevægelsens indflydelse endnu mere end medlemstallet. Dette forhold er stort set fraværende i den hjemlige debat. Diskussionen af fagbevægelsens egen rolle og eget ansvar i udviklingen er ikke-eksisterende både internt og eksternt i fagbevægelsen.

Vé den fagbureaukrat, der vover pelsen og rejser kritik indadtil eller udadtil. Han/hun skal nok forvente at få nogle hug fra den "velfriserede-flinkeskole-konsensus-tilpasningspolerede" del af fagbevægelsen. De vil påstå, at man hænger det beskidte vasketøj ud til offentligt skue. Men det handler ikke om at sige dét ”menigheden” vil høre, men om at rejse den nødvendige diskussion.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så sidder vi i samme båd. Det hjælper ikke at sige, at vi skal passe hver vores. Forsætter eroderingen af medlemsgrundlaget i den private sektor, så får det konsekvenser for alle - også i den offentlige sektor. Rammer vi først tippepunktet, så bliver det rigtig svært at rette op. Hvad man gør og ikke gør i de forskellige fagforbund, er derfor ikke kun forbeholdt det enkelte forbunds medlemmer, men er et anliggende for hele fagbevægelsen.

LORTE AFTALER PÅ det private område smitter af på det offentlige område og omvendt. F.eks. den lorteoverenskomst, som netop er indgået på det private område med 42 timers arbejdsuge og løntræk for ekstra fridage. Dårlige nye overenskomster og aftaler bliver af arbejdsgiverne brugt mod andre forbund og lokale fagforeninger.

Det har taget 150 år at nå dertil, hvor vi er, men det har kun taget en finanskrise, et par chokdoktriner og en yderst beslutsom arbejdsgiverfront og nedskæringsglade politikere fra rød og blå blok at nedrive en bygning, generationer har rejst.

Vi kan pege nok så meget fingre af arbejdsgiverne og andre magthavere, men de fleste fingre peger på os selv. Vi kan fortælle alverdens positivistiske fortællinger om, hvor godt vi gør det, men det fjerner ikke problemerne eller tilvejebringer løsningerne.

Automatpiloten og den gyldne regel ”Don’t mention the War” skal droppes. Svesken skal på disken. Fagbevægelsens problemer er selvskabte problemer, og det er kun fagbevægelsen selv, der kan løse dem. Fagbevægelsen kan ikke give alle andre skylden for vores udfordringer og appellere til magthaverne om at skåne os. 

1. MAJ BØR MINDE OS alle om, at fagbevægelsens medlemmer har brug for faglige ledere, som reelt vil kæmpe for medlemmernes interesser.

Husk politikere er som duer, når de er på jorden spiser de af vores hånd. Når de er i luften skider de på os. Det samme kan siges om alt for mange af fagbevægelsens ledere. Vores opgave er at sikre, at ingen af dem kommer i luften og skider på os.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Karsten Ree portræt
Corona

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde