Fængsler styres af rockere og bander
Syv ud af ti fængselsbetjente har problemer med at styre stærke fanger, som i stigende grad gør, som de vil.

Indsatsen mod de mest hårdkogte kriminelle har sendt hundredvis af rockere og bandemedlemmer bag tremmer.

Men dermed er problemerne blot flyttet fra gaden og ind i fængslerne, lyder advarslen fra Fængelsforbundet, som slår alarm over tilstandene bag de tykke mure.

- Det er kommet bag på os, hvor stærke fangerne er, hvor mange de er, og hvor ressourcekrævende det er at mandsopdække den gruppe, fortæller forbundets formand, Kim Østerbye, til DR Nyheder.

49 procent af fængselsbetjentene i de sjællandske arresthuse svarer i en rundspørge, som Fængselsforbundet har foretaget, at arbejdsmiljøet i høj grad er blevet hårdere, efter at der er kommet flere rockere og bandemedlemmer i arresthusene.

Banderne har simpelthen overtaget styringen af arresthuse og fængsler, skriver DR Nyheder. Ved årsskiftet sad der 357 bandemedlemmer og rockere i landets fængsler.

I undersøgelsen svarer syv ud af ti fængselsbetjente, at de har prøvet at stå i en situation med et rocker- eller bandemedlem, hvor de ikke følte, de havde de rette værktøjer til at løse situationen, som de gerne ville.

Mange fængselsbetjente føler sig truet, fordi bandemedlemmerne også har et stort netværk udenfor murene.

- Hvis de vil, kan de køre forbi og skære fingre af fængselsbetjentens kone eller true hans børn eller kaste en brosten ind gennem køkkenvinduerne, fordi det er forholdsvist nemt at finde ud af, hvor folk bor, siger Kim Østerbye fra Fængselsforbundet.

For at beskytte sig selv, lader fængselsbetjentene banderne vinde magtkampen i fængslerne, siger Kim Østerbye.

- Jeg tror desværre, at en del af os vælger at lade være med at tage den kamp, siger han, og tilføjer, at det så reelt er banderne, der styrer arresthuse og fængsler, siger han.

Derfor flyder det blandt andet med hash, som bliver smuglet ind.

Kriminalforsorgen erkender, at der er problemer:

- Der er for få ansatte, siger direktør William Rentzmann til DR Nyheder.

Han peger også på, at fængslerne ikke er indrettet, så bandemedlemmerne kan holdes ordentligt adskilt fra de andre fanger.

/ritzau/