VORES VALG Fædrebarsel bliver uden løn
Oppositionen vil dedikere 12 ugers barsel til mænd, men arbejdsgiverne vil ikke betale. Foto: Colourbox
S og SF vil øremærke 12 ugers barsel til mænd, men hvis det står til arbejdsgiverne, bliver det uden fuld løn.

De fire oppositionspartier mener alle, at 12 ugers øremærket barsel til mænd vil være en sejr for ligestillingen, men det bliver sandsynligvis ikke nogen stor gevinst for det enkelte forældrepar.

En fremtidig rød regering vil have flertal til at få forslaget igennem, men har ikke indflydelse på, hvordan barslen skal finansieres. Det er op til arbejdsmarkedets parter, når de næste gang skal forhandle overenskomst.

Står det til Dansk Erhverv, kan der ikke blive tale om fuld løn i de tre måneder, fædre i fremtiden måske skal på barsel.

"Det vil være et krav, som vi vil afvise fuldstændig, for det er ikke en regning, der skal væltes videre til virksomhederne," siger underdirektør Morten Schøning til Newspaq.

Dansk Arbejdsgiverforening er heller ikke umiddelbart begejstret over at skulle finansiere den røde fløjs barselsregler, men der er endnu så lang til til næste års overenskomstforhandlinger, at chefkonsulent Lise Bardenfleth ikke vil sige, hvordan de vil forholde sig til eventuelle krav.

På den anden side af bordet til overenskomstforhandlingerne sidder LO. Næstformand Lizette Risgaard glæder sig over udspillet fra S og SF og håber, at det vil kunne betale sig rent økonomisk at tage fædreorlov i tre måneder, som forslaget lægger op til.

"Vi går ind for ligestilling mellem kvinder og mænd, og i mange overenskomster er der fuld løn til kvinder på barsel, og der synes jeg også, det vil være naturligt og rigtigt, at mænd kan få fuld løn under barsel," siger hun til Newspaq, men understreger, at hun ikke ved præcis, hvilke krav forbundene har på området.

Som ligestillingsordfører for SF er Pernille Vigsø Bagge med til at foreslå øremærket barsel til mænd, men hun afviser, at regeringen, hvis den skulle blive rød, vil påvirke, hvordan den økonomiske del af sagen kommer til at se ud.

"Overenskomstforhandlingerne blander vi os ikke i. Vi er bare interesserede i at udstyre mænd med den ret til barsel. Det er glædeligt, at der er nogle overenskomster, der dækker lønnen under barsel, men vi går ikke ind med ekstra penge og dækker der, hvor der ikke er overenskomst," siger hun.

Med mindre fuld løn bliver en del af næste års overenskomst, kan de mænd, der siger ja tak til 12 ugers øremærket barsel dermed se frem til barselsdagpenge i stedet for løn.