Fædre lades i stikken af skilsmisse-lov
Fædre har ikke samme adgang til deres børn i skilsmissesager. Foto: Colourbox
Forældreansvarsloven fra 2007 skulle sikre barnets ret til begge forældre i skilsmissesager, men loven virker ikke og fædre lades i stikken.

En af hensigterne med Forældreansvarsloven, der blev indført i 2007 med støtte fra samtlige partier, var at sikre, at fædre blev ligestillet med mødre i skilsmissesager, hvor børn er indblandet.

Nu viser det sig, at det er lige så sjældent, som før loven, at fædrene får hovedansvaret for børnene efter en skilsmisse. Det skriver Information.

Når et forældrepar bliver skilt, skelner man imellem bopælsforælder og samværsforælder. Bopælsforælderen er den, der har barnet boende og modtager børnepengene, mens samværsforælder skal ansøge om samvær.

I 2007 endte 11,8 procent af alle børn med deres far som bopælsforælder. Det tal var i 2011 på 12,6 procent. Til sammenligning var tallet i 1980 13,3 procent.

"Der hersker en gammeldags forestilling om, at moren utvivlsomt er den bedste forælder i både Statsforvaltningen, men oftest også blandt
dommerne, der fælder dom i disse sager," siger Lars Borring, praktiserende familieadvokat igennem 40 år, til Information.

I Forældreansvarsloven ville man gøre op med det mønster, der oftest resulterede i, at fædrene endte som tabere, og i Foreningen Far undrer man sig over den manglende udvikling.

"Vi står med en følelse af, at det her er enormt synd for børnene, fordi ideen var, at børnene skulle have adgang til begge forældre også efter de er blevet skilt. Det står simpelthen i loven, krystal klart -men det er bare ikke sket," siger Lars Hansen, der er talsmand for Foreningen Far til Newspaq.

Kilde: Information