Fabrik i jobboom: Vi tror på Thor Möger
Danske virksomheder, der producerer bl.a. marmelade, syltede asier og rødkål, står på spring for at ansatte nye medarbejdere. Foto: Colourbox
Marmeladefabrikken Fynbo Foods har øget medarbejderstaben med 20 procent i tillid til, at politikerne afskaffer sukkerafgiften.

En marmeladefabrik i Nordjylland har netop ansat 10 medarbejdere i tillid til, at politikerne fjerner fedt- og sukkerafgiften.

Samtlige partiet på Christiansborg lover, at den udskældte fedt- og sukkerafgift tages af bordet. Alligevel er forslaget om at fjerne afgifterne ikke en del af den finanslov for 2013, som regeringen lige har præsenteret.

Men det bekymrer ikke Richard Fynbo, direktør i Fynbo Foods, der de seneste ti år har produceret marmelade i Vrå.

- Jeg er 99 procent sikker på, at de afgifter aldrig bliver til noget. Alle partier med skatteminister Thor Möger Pedersen i spidsen har hen over sommeren erkendt, at sukkerafgiften var et fejlskud. Desuden er der så meget fokus på at skaffe arbejdspladser på grund af den forkortede dagpengeperiode, at der ikke er nogen, der begynder at trække i land, siger han til Newspaq.

Fynbo Foods har øget medarbejderstaben med 20 procent. Konkret betyder det, at virksomheden den sidste måned har ansat 10 medarbejdere, både akademikere, faglærte og ufaglærte.

Hvis politikerne mod forventning ikke fjerner den nye afgift på tilsat sukker, står disse nyansatte til fyring.

- Så betyder det, at vi ikke får brug for de nye medarbejdere, vi har ansat, siger Richard Fynbo.

I givet fald må Fynbo Foods nemlig hæve prisen på en spand marmelade på 900 gram fra 17 til 44 kroner, og så vil virksomheden også overveje at flytte dele af produktionen til udlandet.

En analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at fedt- og sukkerafgiften, hvis den indføres, vil koste 2.400 job. Brancheforeningen opfordrer politikerne til hurtigst muligt at afskaffe de to afgifter.

- Skær fedt- og sukkerafgiften ud af Finansloven. Alt andet er uansvarligt. Afgifterne koster både job og vækst i Danmarks fødevarevirksomheder. Det har Danmark simpelthen ikke råd til, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Lykkes det ikke Christiansborg-politikerne at finde ud af, hvor de manglende afgiftskroner for de to budgetterede skatter skal komme fra, træder afgifterne i kraft 1. januar 2013.

Regeringen har foreslået, at hullet i statskassen på 2,5 milliarder kroner lukkes ved, at bundskatten stiger. Det har Venstre dog afvist.