Får afslørende historier om jobcentre: Ledige presses af mistanker
- Det er mistilliden, der ligger latent i lovgivningen, som de stresser over, lyder det fra Ginna Sørensen, karriererådgiver i Magistrenes A-kasse. (Foto: Foto: Magistrenes A-kasse)
Reglerne for arbejdsløse stresser dem unødigt meget og nedbryder deres selvværd. Og det kan nemt blive værre med nye regler. Sådan lyder det entydigt fra syv a-kasser.

Krav om ugentlige tjek af jobopslag, registrering af al jobsøgning, møder i a-kasse og jobcenter flere gange om måneden, aktivering og karensdage.

Der er nok at holde styr på som ledig, hvis man vil gøre sig berettiget til dagpenge og undgå sanktioner. For som ledig skal man ikke ligge og dovne den på sofaen, imens man bare indkasserer gratis penge fra staten. Man skal holdes i ørerne, kontrolleres og trues med økonomisk straf, hvis man ikke lever op til reglerne.

Sådan beretter mange arbejdsløse til a-kasserne om deres dagligdag på dagpenge. Ugebrevet A4 har talt med syv a-kasser, der entydigt giver udtryk for en medlemskare af ledige, som føler sig pressede af et system, der mistænkeliggør dem.

- Lige pludselig træder man ind i et system, som er 'one size fits all'. Man bliver som udgangspunkt ikke håndteret ud fra ens egne behov men ud fra systemets behov. Alle vil jo gerne have et job så hurtigt som overhovedet muligt og er villige til at gøre alt for at få det. Men det er mistilliden, der ligger latent i lovgivningen, som de stresser over, lyder det fra Ginna Sørensen, karriererådgiver i Magistrenes A-kasse.

Alle a-kasser giver udtryk for, at deres medlemmer er villige til at knokle for at få et arbejde og brokker sig ikke over mængden af krav. Men de bliver stressede over, at de mange krav ikke lader til at føre dem tættere på arbejdsmarkedet.

- De føler, at de skal leve op til alle mulige krav, fordi det står i paragrafferne, selvom det ikke hjælper dem i job. De synes ikke, at de mange samtaler virker, og vi som a-kasse er enige i, at bureaukratiet omkring registrering i jobloggen absolut ingen jobeffekt har. Derfor virker kravene meningsløse for dem, og det gør ikke noget godt for dem som jobsøgende. De mister bare gejsten og modet, siger Marianne Ehlers, der er beskæftigelseschef i Krifa.

I a-kassen FTF-a er man begyndt at tilbyde kurser som 'boost din selvtillid og motivation' og 'ledighed og stress'. Og vicedirektør Mads Kromann Fog oplever, at disse kurser benyttes af mange ledige medlemmer.

- Det er et tegn på, at en del føler sig pressede som ledige. For nogle kan det være svært at overskue de mange krav og aktiviteter, som man mødes med som ledig, og det kan i sig selv opleves som stressende i en jobsøgningsperiode, siger Mads Kromann Fog.

via Listen To News