EU vil oprette sit eget nødhjælpskorps
EU-Kommissionen foreslår, at frivillige europæere fra 2014 skal kunne melde sig til EU's eget nødhjælpskorps.

Røde Kors, Børnefonden og andre nødhjælpsorganisationer får snart en ny "kollega" på markedet, når EU nu vil oprette sit eget permanente nødhjælpskorps.

Korpset, der skal bestå af frivillige nødhjælpsarbejdere, har været på tegnebrættet længe.

Allerede i slutningen af 2010 vedtog EU, at man skulle arbejde hen mod oprettelsen af et europæisk korps af frivillige nødhjælpsarbejdere. Siden har der været en række pilotprojekter, og nu er ordningen så klar til at blive gjort permanent.

Korpset skal ifølge Kristalina Georgieva, der er EU's kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring, "yde et positivt bidrag til Europas humanitære indsats".

- Det er ikke kun ofrene for fremtidige katastrofer og konflikter, der vil få gavn af EU's nødhjælpskorps, understreger Kristalina Georgieva ved fremlæggelsen af forslaget i Bruxelles.

- Det er også til gavn for EU som helhed, europæernes følelse af sammenhold og den europæiske identitet, fortsætter hun.

Med det sidstnævnte lægger Kristalina Georgieva vægt på, at det er en vigtig ting, at europæerne kan "udtrykke deres solidaritet og arbejde sammen som EU-borgere".

- Ved at hjælpe befolkninger, der er ramt af katastrofer, har vi mulighed for at bidrage til et mere sammenhængende EU, siger hun.

Nødhjælpskorpset er stærkt inspireret af det amerikanske Peace Corps, som blev etableret af præsident John F. Kennedy tilbage i 1961, og som siden har sendt over 200.000 amerikanere ud i verden for at yde frivilligt hjælpearbejde.

Det er meningen, at det nye korps skal arbejde tæt sammen med eksisterende organisationer - blandt andet for at undgå dobbeltarbejde og for at blive klædt ordentlig på til at kunne operere i katastrofe- og konfliktramte områder.

/ritzau/