EU: Ungarn må selv håndtere udfald af flygtningeafstemning
Det er op til Ungarns regering at afgøre det videre forløb efter ugyldig afstemning om flygtninge, siger EU.
Over halvdelen af Ungarns vælgere valgte ikke at benytte sig af deres ret til at stemme ved folkeafstemningen om EU's flygtningekvoter, og afstemningen er derfor blevet erklæret juridisk ugyldig.
Over halvdelen af Ungarns vælgere valgte ikke at benytte sig af deres ret til at stemme ved folkeafstemningen om EU's flygtningekvoter, og afstemningen er derfor blevet erklæret juridisk ugyldig. Foto: Ferenc Isza/AFP

Det er helt op til Ungarn og premierminister Viktor Orbán at afgøre, hvad der nu skal ske med EU's flygtningekvoter efter folkeafstemningen søndag.

Sådan siger en talsmand for EU-Kommissionen, efter at det står klart, at over halvdelen af den ungarske befolkning valgte ikke at stemme.

Derfor er afstemningen erklæret for juridisk ugyldig.

- Vi respekterer den demokratiske vilje hos den ungarske befolkning, både hos dem, der stemte, og dem, der ikke gjorde, siger talsmanden på et pressemøde.

- Vi mener, at det er op til den ungarske regering at håndtere udfaldet af afstemningen og det videre forløb.

Ungarerne skulle stemme om, hvorvidt de fremover vil acceptere EU's påtvungne flygtningekvoter.

Dermed kommer afstemningen ikke til at have nogen indflydelse på de allerede eksisterende flygtningekvoter, der trådte i kraft ved EU-lov for et år siden.

Ifølge aftalen fra september 2015 er Ungarn frem til 2016 forpligtet til at tage imod 1294 flygtninge, men landet har dog endnu ikke taget imod en eneste.

Ungarn har ikke villet acceptere beslutningen, hvor i alt 160.000 asylansøgere fra Italien og Grækenland efter planen skulle omfordeles til andre EU-lande.

Ungarn var et af fire lande, der stemte imod aftalen. Aftalen blev vedtaget med et kvalificeret flertal.

Sammen med Slovakiet, som også stemte imod, har de to lande derfor lagt sag an ved EU-Domstolen, som ventes at komme med en afgørelse inden udgangen af året.

Det lyder i den allerede gældende EU-lov, at kommissionen forbeholder sig ret til at skride til handling, hvis et medlemsland ikke overholder flygtningekvoterne.

Men kommissionstalsmanden afviser på pressemødet mandag at fortælle, om tiden nu er inde til at skride ind over for Ungarn.

- Det er en beslutning, som skal tages af den relevante kommissær på det rigtige tidspunkt, siger han.

I Europaparlamentet lyder opfordringen fra formand Martin Schulz, at dialog er vejen frem.

- Befolkningen i Ungarn overhørte Orbáns ønsker. Det, EU har brug for nu for at kunne levere løsninger, er dialog, ikke kunstige spændinger, skriver han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.