EU presser Grækenland: Lav reformer nu
Grækenlands plads er i eurozonen, slår EU's præsident fast. ECB's plan om opkøb af obligationer sænker renter.

EU's præsident, Herman Van Rompuy, forsikrer Grækenland om, at dets plads er i eurozonen. Men landet skal gennemføre markante reformer for at få lån fra andre eurolande og komme gennem krisen.

Det gjorde Rompuy klart over for den græske premierminister, Antonis Samaras, under et møde i Athen fredag.

Det skete samtidigt med, at repræsentanter for trojkaen af kreditorer - Den Europæiske Centralbank (ECB), EU-Kommissionen og Den Internationale Valutafond (IMF) - atter ankom til Athen for at vurdere, at om grækerne gennemfører de krævede reformer for at få nye lån.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Grækenlands fremtid er i eurozonen, så længe græske myndigheder leverer resultater og gennemføre strukturelle reformer, siger Rompuy.

Trojkaen skal have en første runde af forhandlinger med den græske finansminister, Yannis Stournaras, søndag og med Antonis Samaras mandag.

Grækerne er pålagt af trojkaen at sætte gang i omfattende reformer af den offentlige sektor og gennemføre store offentlige besparelser for at få udbetalt et lovet lån på næsten 90 milliarder kroner. Lånet er nødvendig for at undgå en statsbankerot.

Den seneste krisepakke skulle være gennemført i juni, men er blevet udskudt og ventes gennemført i oktober. Samaras har krævet ekstra tid til at gennemføre reformerne, men blandt andre den tyske forbundskansler, Angela Merkel, nægter at slække på kravene.

Samtidigt gav ECB's beslutning torsdag om at åbne op for køb af kriseramte landes statsobligationer de første resultater i form af lavere renter på spanske og italienske statsobligationer, der blev sat til salg fredag.

Renten på spanske 10-års-obligationer gik ifølge nyhedsbureauet Reuters for første gang siden maj under seks procent. I juli var renten 7,5 procent, og det gør lånene billigere for Spanien.

Både i Spanien og Italien hilste aktiemarkedet ECB's beslutning velkommen, og kurserne steg i begge lande fredag.

/ritzau/dpa