EU-Parlamentet tæt på dom for kalenderfusk
EU-Domstolen lægger op til at give Frankrig medhold i en anklage om, at EU-Parlamentet fusker med kalenderen.

Fremover skal Europaparlamentets 754 medlemmer højst sandsynligt til at pakke kufferterne én gang mere om året for at flytte arbejdet til Strasbourg i Frankrig.

I hvert fald hvis EU-Domstolen ender med at følge generaladvokatens indstilling i en strid om parlamentets kalender.

Indstillingen kommer, efter at Frankrig har indklaget Europaparlamentet for brud på EU-traktatens paragraffer om, at der skal være 12 parlamentssamlinger i Strasbourg hvert år.

Parlamentet holder ferie i hele august, og derfor skal de 12 parlamentssamlinger spredes ud over de resterende 11 måneder. I marts sidste år besluttede parlamentet at samle to af samlingerne i Strasbourg i én, så man kunne spare en tur til Strasbourg.

Derfor er det planen, at parlamentet i år har to to-dages samlinger lige i træk i oktober i stedet for to fire-dages samlinger.

Men den form for kalenderføring er ifølge Frankrig - og nu også generaladvokaten - altså lige lovlig kreativ.

I de fleste tilfælde følger EU-Domstolens afgørelser indstillingen fra generaladvokaten. Om det også bliver tilfældet i sagen om parlamentssamlingerne i Strasbourg, får man svar på om nogle måneder, når den endelige dom ventes at falde.

Det er langt fra første gang, parlamentsmedlemmernes rejser frem og tilbage mellem Bruxelles og Strasbourg har været et diskussionsemne.

I maj 2006 startede en gruppe medlemmer fra parlamentet en underskriftindsamling imod de mange rejser frem og tilbage mellem de to byer. Det lykkedes dem at indsamle over en million underskrifter fra EU-borgere.

Men hvis det skal lykkes dem at få sløjfet Strasbourg fra rejsekalenderen, skal der en traktatændring til. Det er en større manøvre, for så skal samtlige medlemslande stemme for - inklusiv Frankrig.

/ritzau/

via Listen To News