EU-Parlamentet kræver regler for skifergas
Flere EU-lande vil udvinde skifergas fra undergrunden. EU-politikere vil nu sikre, at det ikke skader miljøet.

Stadig flere lande i EU inklusiv Danmark er begyndt at bore efter skifergas. I Danmark lægger Nordjylland jord til de første prøveboringer på dansk grund.

Da boringer efter skifergas kan skade det omgivende miljø og især grundvandet, kræver Europaparlamentets miljøudvalg nu, at der laves fælles miljøregler for boringer efter skifergas i EU.

Reglerne skal forbedre sikkerheden i forbindelse med boringer efter skifergas, oplyser Anna Rosbach, som er løsgænger i Europaparlamentet og medlem af miljøudvalget.

- Jeg er særligt tilfreds med, at der var enighed om, at vi som minimum skal sikre, at boringerne ikke ender med at forurene vores grundvand, siger Anna Rosbach.

I Danmark har statens olie- og gasselskab Nordsøfonden og Total E&P Denmark B.V. indledt et samarbejde for at finde ud af, om der findes naturgas i skiferformationerne på land i Danmark. De første prøveboringer foregår i Nordjylland.

Det anslås, at Danmarks undergrund indeholder næsten fire gange så meget skifergas, som den mængde naturgas der er blevet udvundet i Nordsøen siden 1985.

Frankrig er et af de lande, som har indført et forbud mod boringer efter skifergas. Derfor ønskede en række franske medlemmer af Europaparlamentet et forbud i hele EU.

Det mener Anna Rosbach er at gå for langt.

- Det vigtigste er, at vi får sat nogle rammer op, som beskytter miljøet og borgerne. Når det er gjort, så skal det enkelte medlemsland have friheden til selv at bestemme.

- Det er vigtigt, at vi afventer forskernes resultater, inden vi eventuelt godkender kommercielle boringer på dansk grund, siger hun.

/ritzau/