EU opgiver indgreb mod strejkeretten
EU-Kommissionen lægger op til at droppe et kontroversielt forslag, der ville have begrænset strejkeretten.

EU-Kommissionen opgiver forsøget på at blande sig i strejkeretten i de 27 EU-lande.

Ifølge Ritzaus oplysninger ventes kommissionen på sit ugentlige møde tirsdag at enes om at trække sit kontroversielle forslag - den såkaldte Monti II forordning - tilbage.

Det sker, efter at der både fra flere medlemslande og i EU-Parlamentet har været betydelig kritik af forslaget, der blandt andet ville betyde, at EU skulle varsles om konflikter på tværs af landegrænser og under optræk til alvorlige konflikter eller sociale uroligheder.

Over en tredjedel af de nationale parlamenter benyttede sig i maj for første gang af muligheden for at sende et forslag tilbage til kommissionen ved at give kommissærerne et såkaldt "gult kort".

En centralt placeret kilde i EU-Kommissionen siger til Ritzau, at forslaget bliver droppet. Men kilden understreger, at det ikke er fordi, kommissærerne ikke længere synes, det kunne være en god idé.

- Men vi kan ikke se bort fra den politiske virkelighed. Der er nul chance for, at det kunne blive vedtaget i ministerrådet. Og et flertal af de politiske grupper i parlamentet er også imod, siger kilden.

Det danske folketing er blandt de nationale parlamenter, der har vendt tommefingeren nedad til forslaget, der oprindeligt blev fremsat af EU's beskæftigelseskommissær Lázsló Andor i marts.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har også meldt sig blandt kritikerne, blandt andet fordi hun mener, at der er tale om et spørgsmål, der ifølge det såkaldte nærhedsprincip skal afgøres i de enkelte medlemsstater, ikke på EU-niveau.

- Retten til at konflikte og strejke er noget, medlemsstaterne står ret stejlt på. Den strejkeret ønsker man at bevare, sagde Frederiksen i forbindelse med et møde med sine EU-kolleger i juni.

/ritzau/