EU næsten fordobler nødhjælp til Syrien
EU og medlemslandene står med 200 millioner euro for halvdelen af verdens krisebistand til Syriens civile.

Civile syrere, der er flygtet, blevet såret eller på anden måde lider nød under de blodige uroligheder i deres hjemland får nu yderligere hjælp fra EU.

EU's kommissær med ansvar for humanitær bistand og civil beskyttelse, Kristallina Georgieva, siger fredag i Bruxelles, at kommissionen vil frigive yderligere 50 millioner euro (370 mio. kr.) til Syriens civile.

Det bringer EU-Kommisionens bidrag til blandt andet mad, vand, husly og lægehjælp op på 887 millioner kroner.

Med de 611 millioner kroner, der bliver givet direkte fra EU's 27 medlemslande, står EU dermed for over 50 procent af verdens samlede støtte til Syriens civile.

Med et bidrag på over 24 millioner kroner er Danmark ifølge kommissionens opgørelse EU's femtestørste bidgragyder.

- Forholdene er dårlige og bliver værre. Det internationale samfund har foreløbig fejlet i forsøget på at finde en politisk løsning. Men det skal ikke stå i vejen for den humanitære bistand, siger kommissær Georgieva på et pressemøde i Bruxelles.

Ifølge kommissæren er der i øjeblikket 2,5 millioner syrere, der har akut brug for hjælp, deriblandt 1,2 millioner internt fordrevne.

Hun siger, at halvdelen af alle sundhedsfaciliteter i landet ikke fungerer, og at den akutte fødevarehjælp ikke kan nå frem til en tredjedel af de syrere, der har brug for den.

Derfor skal bistanden ikke kun gå til flygtninge i nabolandene Jordan, Libanon, Tyrkiet og Irak, men også til syrere samt til 500.000 palæstinensiske og 87.000 irakiske flygtninge, der opholder sig i selve Syrien.

- Det vil være en stor hjælp, hvis det internationale samfund kan finde en løsning med humanitære bufferzoner inde i Syrien. Jeg kan ikke se, at det sker lige nu. Men man må lægge så meget pres som muligt på parterne for at sikre, at folk kan få hjælp, siger Georgieva.

/ritzau/