Erik Clausen: De borgerlige udøver "brutal liberalisme"

Det er på tide at sige fra over for chefen og systemets høje produktivitetskrav, mener Erik Clausen.
Den borgerlige højrefløj har udviklet sig fra at være "hæderlige borgerlige" til at udøve en "brutal liberalisme," mener Erik Clausen.
Den borgerlige højrefløj har udviklet sig fra at være "hæderlige borgerlige" til at udøve en "brutal liberalisme," mener Erik Clausen. Foto: David Leth Williams/Scanpix/Arkiv

Hvordan vil du se tilbage på dit liv? 

Har du oplevet noget, deltaget i demokratiet og udfordret skæbnen? Eller har du været en lille artig mand, der bare gør, hvad der bliver sagt, og nu ser tilbage på livet som en tragedie af programmering og vanetænkning? 

Sådan spørger filminstruktør og samfundsdebattør 75-årige Erik Clausen i et interview med Ugebrevet A4, hvor han langer hårdt ud mod politikerne. 

Vi mangler at nyde livet 

Han mener, at der i dag bliver stillet for mange krav til medarbejdere om at være produktive og fleksible, og at det dræber arbejdsglæden og kreativiteten. 

Derfor skal håndværkeren, sosu'en og den bankansatte turde sige fra over for chefen og systemets krav og kassetænkning. 

- Nu har vi løst mange af de praktiske ting og fået overenskomster og regler for, hvad man må og ikke må. Men det vi mangler - og det er et paradoks - det er at nyde livet, lyder det fra Erik Clausen. 

Ifølge ham er arbejderkampen langt fra død. Men den skal redefineres, så den passer til nutiden, hvor for mange medarbejdere går ned med stress i iveren efter at leve op arbejdsmarkedets ofte ukonkrete krav. 

Kun værdi hvis man arbejder

Erik Clausen giver politikerne skylden for at presse de ansatte til at arbejde mere og i højere tempo i kølvandet på de senere års effektiviseringer og produktivitetskrav. 

Og den borgerlige højrefløj har ifølge Erik Clausen udviklet sig fra at være "hæderlige borgerlige" til at udøve en "brutal liberalisme", hvor mennesker kun har værdi, hvis de arbejder og bidrager til statskassen. 

- Det undrer mig, hvor meget man kan slippe afsted med i dagens Danmark. Liberalisterne problematiserer alt. Også dig og mig. Og lige pludselig er du ikke længere en demokrat, så er du et problem, siger Erik Clausen. 

Løkke som brugtvogns-forhandler 

Han finder det tragisk, at de blå partier i dag kun tillægger mennesker værdi, hvis de arbejder og bidrager til statskassen. 

- Der er noget tumling over Lars Løkke. Der er noget komisk over ham. Hvis han tog en rød næse på, ville det hele være lidt mere afslappet. Og når han prøver at lege statsmand, så minder han om en brugtvognsforhandler, der prøver at sælge dig en gammel Skoda til en urimelig høj pris.

Og det er ikke kun højrefløjen, der får hug. Ifølge Erik Clausen er venstrefløjen i dansk politik ikke-eksisterende:

- De har for travlt med at gå til yoga, løbe halvmarathon og spise sunde grøntsager, siger han. 

Læs hele interviewet med Erik Clausen her. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.