Erhvervsskoler: Unge misbruger SU-systemet
Unge udnytter SU-systemet til at hæve uberettiget støtte. Foto: Colourbox
Unge udnytter muligheden for at melde sig til et studie uden at møde op. Det giver SU i "et par måneder" og mulighed for billige lån.

"Det er decideret misbrug."

Sådan lyder det fra formanden for lederne i Danske Erhvervsskoler, som oplever, at unge systematisk udnytter SU-systemet ved gang efter gang at melde sig til en uddannelse udelukkende for at kunne hæve SU.

"Vi ser, at en del unge mennesker shopper i SU'en, altså benytter sig af muligheden for at melde sig til en uddannelse og få SU og studielån, uden at de har tanke om at starte på uddannelsen. De skal bare have en eller anden form for forsørgelse," siger formand i Danske Erhvervsskoler, Peter Amstrup, til Newspaq.

De unge kan derefter hæve både SU og optage SU-lån, indtil de melder sig ud eller bliver smidt ud af skolerne. Ofte har de unge mulighed for at udnytte systemet i "et par måneder."

"Der kunne jeg godt ønske, at skolerne havde mulighed for at skride hårdere ind, når de begyndte at få fornemmelsen af, at der var tale om misbrug," siger Peter Amstrup.

Han efterlyser politisk handling til at dæmme op for problemet.

Det er i dag kommet frem, at antallet af unge, der ikke kan betale deres studiegæld, er steget med 18 pct. på blot tre år. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er bekymret over udviklingen.

"Det ser ud til, at der er brug for gældsrådgivning på ungdomsuddannelserne, og man kunne sagtens forestille sig en aftale med bankerne. Vi er bange for, at der er rigtig mange elever på ungdomsuddannelserne, der ikke kan overskue økonomien og gældsætter sig i en ung alder," siger han til Berlingske.

Kilde: Berlingske