Er tiden kommet til, at du skal skifte job?
Nyt job? Snup fem gode råd fra karriererådgiver Morten Tange og undgå ulykker! Colourbox
Hvis du job-shopper, tror arbejdsgiveren at du er useriøs. Karriererådgiver Morten Tange giver gode råd om, hvad du skal gøre, og hvad du skal undgå ved jobskifte.

Hvordan ved du, at det er tid til at skifte job? Hvad skal du tænke over, før du tager job-springet, og hvad skal du undgå?

Karriererådgiver og indehaver af Karrierecoach, Morten Tange, giver gode råd til de mange, der er åben for et jobskifte i det nye år. 

1. Hvor ofte må du skifte?

Det kan godt være, at det er sejt at få et nyt job. Men det er ikke cool, hvis dit CV giver det indtryk, at du skifter job, som andre skifter sko.

”Hvis man ikke har en vis kontinuitet i CV’et, vil man hurtigt tænke, at der er tale om en medarbejder, der skaber problemer for sig selv eller shopper job efter løn og berømmelse. Det vil betyde, at man vil blive sorteret hurtigere fra,” siger Morten Tange.

Det er tilladt at have et til to hurtige jobskift på CV’et – særligt hvis du er ung. Derudover er en fingerregel, at en middelansættelse løber over tre-fire år. Det er den tid, det tager at blive dygtig til et givent job, lyder det.

2. Hvordan ved jeg, at det er jobskifte-tid?

Du skal kun bytte dit gamle job til et nyt, hvis du tror på, at det nye job kan tilbyde dig den tryghed og økonomi, du er tilfreds med. Derfor er der tre spørgsmål, du skal stille dig selv:

  • Får jeg opfyldt mine værdier og behov i mit nuværende job?
  • Er det nødvendigt for mig at flytte mig for at få opfyldt mine værdier og behov?
  • Vil jeg potentielt kunne få dem opfyldt i det job, jeg har i kikkerten?


3. Hvordan skal jeg fortælle det til de nuværende kollegaer?

Hvis du har fået nyt job, skal du fortælle nyheden til kollegaerne på samme tid. Husk at det er dårlig stil, at fortælle hvor meget, du glæder dig til at slippe væk fra din nuværende arbejdsplads.

”Man bør ikke skilte voldsomt med, at man har fået et nyt job. Det er vigtigt, at man ikke går og fortæller det i krogene, for det vil stensikkert rygtes,” siger Morten Tange, der anbefaler, at man ikke fortæller det for tidligt.[pagebreak]

4. Hvordan skal det nye job mærkes i maven?

Tanken om nyt job må gerne give sommerfugle i maven og ungpige-sved på panden. Men er den forbundet med decideret angst, er det en god ide at tage en time-out fra ambitionerne og tænke sig ekstra godt om.

”Du må lige nøjagtig være usikker på, om du kan leve med jobskiftet – ikke mere. Er du typen, der altid skal kende morgendagen, så har du nok i højere grad brug for tryghed og sikkerhed. Dermed skal du også være særligt overbevist om, at jobskiftet er det rette, og at tidspunktet er rigtigt,” siger Morten Tange.”

5. Hvad skal jeg tænke over, når jeg starter nyt job?

Inden du træder ind på din nye arbejdsplads, skal du være afklaret med, hvad du skal præstere i dit nye job.

"You never get a second chance to make a first impression," siger karriererådgiveren.

”Du skal være bevidst om, hvilken rolle du træder ind i. Hvis det en lederstilling, er det måske en god idé at undgå at være alt for jovial. Hvis du er almindelig medarbejder, handler det måske om at blive en del af et team,” siger Morten Tange, der fortsætter:

”Det kan blive meget vanskeligt at ændre folks opfattelse af dig, når du først har været et sted i nogle måneder.”