Enorm forskel på storbankers renteudgifter
Danske Bank renteudgifter er ifølge ekspert 13 milliarder kroner større end Nordeas. Banken afviser beregning.

Danske Bank betaler 0,4 procent mere i rente for sin finansiering end ærkekonkurrenten Nordea. Forskellen lyder ikke af meget for en almindelig bankkunde, men for storbankerne er det noget, der kan mærkes. Det skriver Nordjyske.

Forskellen svarer til, at Danske Banks årlige renteudgift i 2012 er hele 13,1 milliarder kroner større end Nordeas. Det viser beregninger gennemført af seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet for Nordjyske.

Når forskellen i Danske Banks disfavør udmønter sig i så stor en merudgift, så er det alene et spørgsmål om størrelse.

- Danske Bank er så stort et pengeinstitut, at selv så lille en forskel i finansieringsrente slår ud som et meget stort beløb i kroner, forklarer Lars Krull.

Direktør Tonny Thierry Andersen, chef for privatkundeområdet i Danske Bank, afviser regnestykket som "rent hokuspokus". Men han anerkender, at banken betaler en højere rente end Nordea på sine obligationslån.

Det skyldes forskellen i de to bankers kreditvurdering. Danske Bank har betalt mere i rente på sin fremmedkapital end Nordea siden 2009. Indtil da betalte de to banker næsten det samme for at låne penge.

- Ændringen kan forklares med, at Danske Bank siden 2009 har fået sænket sin rating, hvilket slår igennem på den rente, som bankens långivere kræver, siger Lars Krull.

Seniorrådgiveren mener, at Tonny Thierry Andersen snakker uden om, når han afviser beregningen.

- Putter man de offentliggjorte regnskabstal ind i regnemaskinen, så er facit, at Danske Bank må leve med en stor ekstra rentebetaling i forhold til Nordea, siger han.

Danske Bank kan dog fortsat låne penge langt billigere end landets små pengeinstitutter.

/ritzau/