Engell: Thorning skal vende skuden nu
Helle Thorning har kun ét år til at få vendt skuden, hvis hun fortsat skal lede socialdemokraterne, mener Hans Engell. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO
Måling sender vælgernes tillid til statsministeren ud i et nyt dyk. Hendes troværdighed er truet, siger Engell

- Helle Thorning må nok se i øjnene, at hun kun har et år til at få vendt skuden, hvis hun fortsat skal lede socialdemokraterne.

Så klar er udmeldingen fra politisk kommentator Hans Engell efter endnu en nedslående meningsmåling for regeringen.

I en megafon-måling i Politiken fremgår det, at kun 33 procent af vælgerne ville stemme på statsministeren, hvis der var valg i dag, hvorimod 52 procent ønsker Lars Løkke Rasmussen (V) tilbage i chefstolen, hvis krydset skulle sættes nu.

Meningsmålingen får nu socialdemokraterne selv til at rejse tvivl om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt (S) bør lede regeringen frem til det næste valg i 2015.

I Politiken beklager tre S-borgmestre, at det ikke er lykkes deres partileder at bevare populariteten fra valget i 2011.

Borgmester i Randers, Henning Jensen Nyhuus (S), siger til Politiken:

- Jeg tror det er for tidligt at sige, om Helle Thorning står i vejen for partisucces efter det første år. Jeg tror, man skal et år længere frem, så vil man kunne bedømme, om det her er bæredygtigt eller ej.

Men ifølge Hans Engell er det mere ødelæggende for Helle Thorning-Schmidts troværdighed, at hendes egne partifæller sætter en deadline på, hvornår hun skal vende populariteten, end at hun har en dårlig meningsmåling.

- Hvis hendes eget parti åbner for en debat om, hvorvidt hun kan sidde valgperioden ud, er det helt ødelæggende for hendes troværdighed, mener han.

Sidst i september afholder socialdemokraterne partikongres. Her må Helle Thorning-Schmidt ifølge Engell brænde igennem og samle sit parti bag sig, hvis vælgerne skal vende tilbage til det kriseramte parti.

- Hun er nødt til at gøre op med sin lederstil. Der skal sættes klare dagsordner, brændes igennem og så skal hun stå fast, siger Hans Engell.