Engell: Bagges farvel styrker Krag-kandidatur
13. oktober skal SF's medlemmer til ekstraordinært landsmøde, hvor den kommende formand hyldes. Astrid Krag er favorit i manges øjne. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Sundhedsminister Astrid Krag styrkes som SF's ny formand, når gruppeformanden går, mener Hans Engell

Det vil styrke Villy Søvndals sandsynlige efterfølger på SF-formandsposten, Astrid Krag, at gruppeformand Pernille Vigsø Bagge har valgt at trække sig som gruppeformand.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter meddelelse fra Vigsø Bagge om, at hun vil opgive sit hverv.

- Allerede nu ligner Astrid Krag en ny partileder. For hende er det en rigtig stor fordel, at gruppeformandsposten bliver til rådighed. Nu er der mulighed for, at hun kan sætte et helt nyt hold på centrale poster, siger Hans Engell og fortsætter:

- Inden jul tror jeg, at der bliver byttet rundt på ministerholdet. Så vil gruppeformandsposten blive brugt i Astrid Krags opstilling af en ny SF-ledelse.

Hans Engell venter dog ikke at se en Steen Gade som ny gruppeformand. Da Gade er gift med SF's partisekretær Turid Leirvoll, ser nogle SF'ere det som en for stor magtkoncentration.

Alligevel er det sandsynligt, at Gade kan få en mere fremtrædende post.

- Det har været meget forunderligt, at de to SF'ere med mest erfaring, som kan stoffet - Gade og Holger K. Nielsen - stort set ikke er blevet brugt til noget det seneste år. Man kunne forestille sig, at Astrid Krag ville trække lidt mere på de to, siger Hans Engell.

Pernille Vigsø Bagge går ifølge Engell som SF's gruppeformand, fordi hun ikke genopstiller til Folketinget. Posten har givet hende uro og meget bøvl med socialordfører Özlem Cekic og Lisbeth Poulsen efter regeringens skattereform med de borgerlige.

- Hun blev gruppeformand på afbud, for Steen Gade skulle have haft posten. Han trak sig, da der var lagt op til kampvalg.

- Om morgenen truede hun med at melde sig ud af partiet, men om aftenen var hun gruppeformand, siger Hans Engell med henvisning til en krasbørstig Facebook-opdatering fra Vigsø Bagge, da hun i første omgang var blevet forbigået under uddelingen af vigtige poster efter valget sidste år.