En skuddræbt ved valgfest i Canada
Pauline Marois bliver genet væk fra scenen under et skuddrama på valgaftenen. Foto: AP/Graham Hughes / POLFOTO
Geværmand anholdt efter skudepisode til valgfest i canadiske Quebec, hvor én person bekræftes dræbt.

Én person er blevet dræbt efter en skudepisode til en højprofileret valgfest i Quebec, hvor lederen af provinsens separatistiske parti var i fuld gang med at holde sin sejrstale - og fejre partiets gode resultat ved tirsdagens valg.

Samtidigt er en anden person kvæstet af skud, bekræfter en talsmand for det canadiske politi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den formodede gerningsmand, som nu er anholdt af politiet, kom ind i bygningen i det centrale Montreal, mens separatistlederen Pauline Marois - frontkvinden i Parti Quebecois - talte til sine tilhængere.

Den 63-årige politiker blev på dramatisk vis afbrudt, da hendes livvagter løb frem og gennede hende væk fra scenen, viser tv-billeder.

Ifølge Radio-Canada har politiet anholdt en riffelbevæbnet mand, og han mumlede ord såsom "de engelske vågner op", da politifolk førte ham væk fra stedet i håndjern.

Pauline Marois vendte hurtigt vendte tilbage til podiet for at fortsætte sin tale efter afbrydelsen, som fandt sted efter, at politikeren slog fast på talerstolen, at "Quebecs fremtid er at blive et uafhængigt land".

Hun står i spidsen for et parti, som ønsker uafhængighed fra resten af Canada, og partiet står til en snæver valgsejr ved valget i den folkerige provins, hvor mange indbyggere taler fransk.

Hvis prognoserne holder, bliver hun formentligt den første kvindelige leder i Quebec og kan danne en mindretalsregering.

Men trods den formodede valgsejr til det fransksprogede parti er det usandsynligt, at Quebec løsriver sig fra resten af Canada i en nær fremtid.

Ifølge nyhedsbureauet AFP skal vælgernes dom snarere tolkes som en modstand mod Det Liberale Parti, som har siddet på magten i ni år, end som et ønske om selvstændighed fra det engelsktalende Canada.

De liberale magthavere plages af korruptionsskandaler og har den seneste tid også været tynget af store studenterprotester med krav om forandring.

Parti Quebecois ønsker et selvstændigt Quebec og dermed uafhængighed af den føderale canadiske regering i hovedstaden Ottawa.

Vælgerne i Quebec har ved to lejligheder afvist selvstændighed - i 1980 og 1995 - men de såkaldte føderalister vandt kun den seneste folkeafstemning med en snæver margin.