The New York Times er en af verdens mest respekterede og kendte aviser. Redaktionen sendte for nylig journalisten Seth Sherwood til København. Opgaven lød: Brug 36 timer i byen og del dine oplevelser med læserne.
Og Seth Sherwood er en hårdtarbejdende journalist, der ikke kan have brugt mange timer på sit værelse på Hotel Skt. Petri i Krystalgade. Inden han landede i Kastrup, var han gennem sin research kommet frem til, at København er midt i en renæssance, hvor eventyrlandet tilbyder nyere attraktioner end de gammelkendte slotte og bølgende kornmarker.
Postkort-byen er ikke længere et levende museum, men en livlig metropol, sprængfyldt med kreativ energi og ungdommelig optimisme. Ikke mindst takket være hippe, unge kokke og designere. Seth Sherwood landede i Kastrup en fredag middag, og her følger amerikanerens tætpakkede weekendprogram, og hans indtryk af København.
Hipt på NOMA
Fredag eftermiddag hopper han som det første på en kanalrundfart. Han oplever ikke noget sindsoprivende, men hæfter sig ved guidens fortælling om, at danske sejlere i gamle dage plejede at drikke to liter øl om dagen.
Tilbage på land spadserer Sherwood, som alle andre turister, en tur langs Nyhavn. Måske ikke lige den ideelle årstid, men han fanger, at der i gamle dage var langt flere ludere og fordrukne sømænd end nu, hvor udendørscafeerne dominerer ? med ølpriser til 45 kroner. Og så nævner han nr. 67, hvor H.C Andersen boede.
Journalisten er tydeligvis interesseret i mad. Han fortæller, hvordan det danske køkken tidligere bestod af svin og pølser, men er begejstret for den p.t. mest hippe restaurant i København - NOMA (nordisk mad).
Han nyder sin moskusokse og sine grønlandske rejer. Og rynker heller ikke på næsen af en portion islandsk tang.
Så skal han i byen. Sherwood vælger Nansensgade på Nørrebro, som har nogle af de »coolest« barer i byen samt et godt præg af »ethno-chick« og design-butikker. Han slutter aftenen af på Culture-Box i Kronprinsessegade, hvor shoppeturen skylles ned med drinks og »break-beat« DJ-musik.
Lørdag morgen begynder programmet først klokken 11.00, hvor journalisten besøger »det imponerende« Ny Carlsberg Glyptotek. Sjældent er der set bedre eksempel på øl-penge brugt fornuftigt, noterer han med henvisning til Brygger Jacobsen.
Helena Christensen mad
Så står endnu en klassiker på programmet. Sherwood konstaterer tørt, at Tivoli er en fornøjelse for »skrigende børn«, inden der følger en begejstret beskrivelse af Tivolis eksklusive restaurant The Paul. »En elegant og luftig Michelin-restaurant med møbler af kult-designerfirmaet GUBI«, svømmes der hen.
Journalisten slentrer derefter en tur ned ad Strøget. Han når at besøge Georg Jensen-butikken, inden han går amok i de små sidegader, hvor »ny-opfinderne af skandinavisk tøjdesign gemmer sig«. Specielt noteres Munthe Plus Simonsen.
Efter endnu et godt måltid på restaurant Umami i Store Kongensgade går han på jagt efter ludere og sexshops på Vesterbro, men finder dyre restauranter, fancy cafeer og second-hand tøjbutikker. Aftenen rundes af på baren Boutique Lise, hvor man hænger ud med »rock"n"rollers, kreative typer og summende overklassepiger«.
Søndag formiddag besøger journalisten Rosenborg, hvor han imponeres over kronjuvelerne, der »ville få Zsa Zsa Gabor til at rødme«.
Sherwoods sidste måltid bliver klassisk dansk smørrebrød hos Ida Davidsen. En Victor Borge-mad med laks, rejer, krabbekød og kaviar fortæres for 120 kroner, men bagefter opfordres Ida Davidsen til at sætte en Helena Christensen-mad på menukortet.
Så sættes vejen igen mod Kastrup, og mon ikke Sherwood fordriver tiden i flyet på at få orden i sine kvitteringer, så der kan præsenteres et ordentligt rejseregnskab for chefen.
For København er en dyr by.