Fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere har ikke råd til medicin.
Det problem skal Socialministeriet undersøge nærmere, men en del af det er allerede løst, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Enhedslisten.
Men det er ikke godt nok. Mette Frederiksen forholder sig ikke til det virkelige problem: At man er fattig på kontanthjælp, siger Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen.
"Jeg er ikke tilfreds med svaret. Hun kryber udenom og forholder sig ikke til undersøgelsen og den kendsgerning, at over 40 procent af kontanthjælpsmodtagerne har oplevet ikke at have råd til medicin. Det tal er så stort, at man ikke bare kan ignorere det," siger han.
Kommunens kasser er stramme
Avisen.dk skrev for nyligt, at hver fjerde kontanthjælpsmodtagere fravælger lægeordineret medicin, fordi de ikke har råd. Enhedslisten har bedt Mette Frederiksen forholde sig til problemet.
Men problemet er allerede løst med den seneste kontanthjælpsreform, mener beskæftigelsesministeren.
"Vi har gennemført en kontanthjælpsreform, hvor vi netop har skruet op for hjælpen til de mest sårbare på kontanthjælp," skriver Mette Frederiksen i svaret til Enhedslisten, og henviser til den mentorordning og mere helhedsorienterede indsats, reformen lægger op til.
Derudover gør hun opmærksom på de tilskudsmuligheder, der findes, blandt andet det sociale tilskud, som fattige kan søge ved deres egen kommune.
Det er op til kommunen at vurdere, om de vil give borgeren tilskud, og flere og flere syge får afslag, fordi kommunerne skal spare, lyder det fra patient- og pårørendeforeninger.
"Vi kan godt mærke, at kommunerne har strammere budgetter. Det er blevet meget sværere at få tilskud til for eksempel medicin," siger Kenneth Engstrøm, direktør for det sociale netværk Psykisk Sårbar.
Gør som grønlænderne
Det understreger, at de eksisterende muligheder for tilskud ikke er gode nok, mener Finn Sørensen fra Enhedslisten.
"Mette Frederiksen affærdiger problemet ved i sit svar at nævne de støttemuligheder, der allerede findes, men de løser jo tydeligvis ikke problemet," siger han.
Hun siger, at kontanthjælpsreformen har løst nogle af problemerne siden undersøgelsen blev lavet?
"Hendes reform har først og fremmest gjort problemet værre. Det er da meget godt med mentorordninger og en helhedsorienteret indsats, men det ændrer ikke på, at de mennesker ikke har penge nok at leve for. De lider nogle afsavn, der kendetegner fattigdom, og det forholder hun sig ikke til," siger Finn Sørensen, der vil tage sagen op med ministeren igen.
En løsning kan være at indføre gratis lægeordineret medicin, som man har gjort i Grønland, foreslår han.
Mette Frederiksen vil undersøge problemet i samarbejde med Socialministeriet. Lyder det ikke som en løsning?
"Det er fint at snakke med dem, men i praksis har Beskæftigelsesministeriet jo overtaget socialområdet. Nu om dage handler alt om, hvordan man får folk ud i arbejde. Så når Beskæftigelsesministeriet laver ulykker, må Socialministeriet rydde op efter dem."
S: Giv det tid
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, men Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, er enig med hende i, at kontanthjælpsreformen råder bod på nogle af problemerne.
"Jeg mener ikke, at reformen har gjort det værre. Tværtimod har vi afskaffet kontanthjælpsloftet, så kontanthjælpsmodtagerne har fået flere penge mellem hænderne. Men reformen trådte først i kraft for et halvt år siden. Giv den nu tid til at virke," siger han.
Men har reformen ikke netop været med til at gøre nogle kontanthjælpsmodtagere fattigere, for eksempel med lavere ydelse til unge?
"Nej, for det er kun de uddannelsesparate unge, der får den lave ydelse. Og hvis man er ramt af gensidig forsørgerpligt, er det jo fordi man har en partner, der har råd til at forsørge én," siger Lars Lahn Jensen.
Hvis det ikke virker, må vi lave det om igen
Men når fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere oplever problemet, er der vel noget, der tyder på, at de nuværende regler ikke er gode nok?
"Det synes jeg ikke, man kan sige endnu. Men det er klart, når vi gennemfører store reformer, er vi åbne over for at holde øje med virkningerne, og hvis de på sigt skaber problemer, er vi åbne over for at lave tingene om igen."
Vi hører også fra pårørendeforeninger, at det er blevet sværere at få tilskud hos kommunen. Hvad siger I til det?
"Der vil jeg opfordre kommunerne til at være fair og tage ansvar. Hvis der sidder et menneske over for dem, som ikke har råd til sin medicin, skal de selvfølgelig hjælpe," siger Leif Lahn Jensen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.