Ekspert: Thorning har chance for EU-toppost
Anset avis bringer rygter om Thorning som formand for EU-Kommissionen. Ikke utænkeligt, mener professor.

Selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har rigeligt at gøre med at være regeringsleder i Danmark, er det ikke utænkeligt, at hun kan blive den næste formand for EU-Kommissionen.

- Jeg tror ikke, det er usandsynligt, men jeg tror heller ikke, at chancerne er over 50 procent, siger professor Peter Nedergaard fra Institut på Statskundskab ved Københavns Universitet.

Spekulationerne om Thornings fremtid er blusset op, efter at Financial Times' ansete Bruxelles-korrespondent Joshua Chaffin har nævnt Thorning som et bud på en afløser for den nuværende formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barosso.

Thorning er dog langt fra Financial Times-journalistens mest oplagte bud på en kommissionsformand, og Peter Nedergaard understreger også, at Thornings eventuelle kandidatur vil blive fejet af banen, hvis en kandidat fra et euroland melder sig.

- Der kan også være personer, der har været statsminister i længere tid i deres eget land, eller personer, der kan pege på, at de har opnået store internationale resultater, siger han.

I Bruxelles er det især den nuværende justitskommissær Viviane Reding fra Luxembourg, der anses for favorit. Hun mangler dog en meget vigtig erfaring på sit cv, idet hun aldrig har været regeringsleder.

Det er ikke et officielt, men derimod et meget stærkt uofficielt krav til en kommissionsformand.

Omvendt taler det for Thornings chancer, at Danmarks formandskab for EU er gået godt, pointerer Nedergaard. Samtidig har kommissionen endnu til gode at have en kvinde som formand, og Thornings tid som europaparlamentariker trækker også op.

Posten som EU-Kommissionens formand er en af de allermest magtfulde, man kan nå som europæisk politiker. Og skulle det lykkes Thorning at sikre sig den post, vil Danmark få større international indflydelse end nogensinde før, pointerer Peter Nedergaard.

En afgørende forudsætning er, at Thorning holder fast i regeringsmagten frem til 2013, hvor kommissionens næste formand skal udpeges af medlemslandene.

Det er nemlig den danske regering, der skal indstille en eventuel kandidat, og ifølge Peter Nedergaard er det aldrig sket, at en regering har udpeget en politisk modstander til kommissær.

/ritzau/