Ekspert: Palæstinenserne spiller højt spil

Fredag kan sagen om anerkendelse komme til afstemning i FN's Sikkerhedsråd. Det vil dog hverken være i Palæstinas ellers Obamas interesse.
Mahmoud Abbas, her med FN's generalsekretær Ban Ki-moon, mødes med USA's præsident Obama i dag.
Mahmoud Abbas, her med FN's generalsekretær Ban Ki-moon, mødes med USA's præsident Obama i dag. Foto: AP Photo/Seth Wenig / POLFOTO

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, skal i dag mødes med Barack Obama.

Mødet finder sted, to dage før palæstinenserne i FN's Sikkerhedsråd på fredag vil kræve, at man fra international side anerkender den palæstinensiske stat.

USA har på forhånd sagt, at man vil nedlægge veto mod ansøgningen. Derfor har dagens møde ekstra stor betydning, da palæstinensernes reelt slet ikke ønsker, at ansøgningen skal til afstemning i Sikkerhedsrådet.

Det vurderer Ole Wæver, professor i international politik på Københavns Universitet.

"Palæstinenserne har følt sig pressede til at spille det kort, som de egentlig ikke har lyst til. Det er stærkere at true med en afstemning i Sikkerhedrådet end at få afstemningen gennemført," siger Ole Wæver til Newspaq.

Abbas og hans folk vil ifølge Wæver langt hellere forhandle med Obama og derigennem at få indrømmelser.

"De fisker efter, at amerikanerne vil lægge pres på israelerne, og at de så bringer noget nyt ind i forhandlingerne. På den måde vil palæstinenserne kunne bede om udsættelse," forklarer Ole Wæver.

Hvis USA nedlægger veto på fredag, vil palæstinenserne have spillet et sidste trumfkort af hånden.

Den danske professor mener desuden, at det er utænkeligt, at USA vil anerkende en palæstinensisk stat.

"Jeg er ikke sikker på, at Obama og hans nærmeste rådgivere er begejstrede for at nedlægge et veto. Det spiller rigtig dårligt sammen med de mange problemer, som USA i forvejen har i den del af verdenen," siger Wæver.

En amerikansk præsident, som er presset på hjemmefronten, vil aldrig kunne stemme for en sådan sag, mener Wæver.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.