Ekspert: Obama gik til angreb på Romney
Obama leverede et tydeligt budskab og præsterede flere elegante angreb mod sin konkurrent, vurderer ekspert.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, ramte alt i alt plet med sin tale ved Demokraternes nationale partikonvent natten til fredag, vurderer lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, Jørn Brøndal.

Hvad var hans allervigtigste signal eller pointe i talen?

- Det, han gjorde, var at forsøge at opstille en vision, der gik ud på, at USA står foran en milepæl, og at vælgerne skal foretage et valg - det klareste valg i en generation, kaldte han det.

- At stemme på de andre ville være at vende om, at stemme på ham selv ville være at fortsætte vejen frem. At få færdiggjort det arbejde, han indledte for fire år siden.

- Og så var han faktisk også ude med riven efter Mitt Romney flere gange. Romney havde i sin tale gjort grin med, at Obama ville få verdenshavene til at stige. Og så svarede Obama: Global opvarmning er altså ikke en vittighed.

- Han gjorde også grin med Romneys måde at håndtere udenrigspolitikken på. Obama sagde, at den kolde krig ér slut, og at hovedfjenden altså ikke er Rusland længere, fordi Romney flere gange har været ude efter Rusland.

Hvilken effekt tror du, hans tale har haft på potentielle vælgere?

- Han håber igen, at han kan få middelklassen i Amerika med sig. Og så var han ude at sige, at han ikke synes, at det er ok at beskylde nogen specifikke grupper for problemerne.

- Her nævnte han fagforeningerne, de homoseksuelle, immigranterne og velfærdsmodtagere.

- Hos en af de grupper, hvor han ikke står særlig stærkt - de hvide arbejdere - gjorde han en hel del ud af, at bilarbejderne har fået det bedre.

Hvad er det for en fase, den amerikanske valgkamp går ind i nu?

- Ud over at der kommer et par debatter mellem de to kandidater på et tidspunkt, så vil begge kampagner for alvor begynde at åbne for sluserne til deres kampagneøkonomier.

- Der vil blive investeret rigtig mange millioner dollar på at lave tv-spots. Det er det, der er på vej nu. Meget af kampagnen kommer til at køre på tv-skærmene.

/ritzau/