Ekspert: Misbrug af beviser i Armstrong-sag
Det er misbrug af beviser i Armstrong-sagen, hvis Usada lægger dem frem for offentligheden, mener ekspert.

Da Lance Armstrong for nylig besluttede at frafalde sit forsvar i voldgiftssagen om dopinganklager mod ham, burde han kunne regne med, at beviserne aldrig ville se dagens lys.

Det er almindelig skik ifølge formand for Anti Doping Danmark (ADD), juraprofessor Jens Evald, som derfor er forundret over, at den amerikanske pendant til ADD, Usada, ifølge medieforlydender vil fremlægge beviserne.

Der har været spekuleret i, at Usada ved at fremlægge beviserne ønsker at lægge pres på den internationale cykelunion (UCI), som skal tage stilling til yderligere straf til den tidligere cykelrytter.

- Hvis idéen er, at man gerne vil lægge pres på UCI, så bruger man Lance Armstrong som middel til at nå et andet mål. Det er misbrug af bevismidler, siger Jens Evald.

- Hvilket sagligt formål er der med det? Hvad er den egentlige begrundelse for at gøre det? Jeg kan ikke få øje på nogen saglig begrundelse, siger Jens Evald.

Den syvdobbelte Tour de France-vinder burde kunne regne med, at sagen var afsluttet og beviserne lagt væk, da han tog sin dom til efterretning.

Dermed ville han kunne fastholde sin historie om, at han har været offer for en urimelig proces og "aldrig er testet positiv".

- Usada har opnået det, de ville, så nu bliver denne tiltale konverteret til en egentlig afgørelse, og så er det ikke meningen, at man bagefter skal køre sagen i medierne. Så er sagen afsluttet med den ønskede virkning.

- Armstrong har ikke en jordisk chance for at reagere, for så vil der opstå den bizarre situation, at sagen er lukket, men kører videre uden for voldgiftsretten, og så skal han kommentere på alle mulige beskyldninger, der måtte komme, siger Evald.

/ritzau/