Ekspert: Clinton kan tillade sig mere
Når Clinton taler på Demokraternes konvent kan han være skarpere i sin kritiske retorik, mener dansk ekspert.

En varm anbefaling til Obama og en kold skulder til republikanerne. Det er hovedpunkterne fra Clintons tale til Demokraternes konvent i nat. Og det er netop dét, han kan tillade sig.

Sådan lyder det fra lektor ved Center for Amerikanske Studier på SDU, Jørn Brøndal.

- Clinton kan tillade sig mere end Obama i retning af at være kritisk over for republikanerne og give dem en på lampen. Han fik sat fokus på republikanerne på en morsom måde, så det ikke bare fremstod som raseri og negativitet, siger han.

Clinton underholdte i talen med statistikker om tørre tal præsenteret som en slags fodboldscore, hvor han blandt andet pointerede, at demokraterne både i det lange løb siden 1961 og siden recessionen i 2009 har skabt flest job.

Netop den lune tilgang til nogle alvorlige anklager mod republikanerne kan Clinton tillade sig. Han kan gå ud med den pondus som tidligere præsident og angribe republikanerne, lyder det fra Jørn Brøndal.

- Han er en dygtig politiker og en elsket person i USA i dag. Begge Clinton'ers popularitet er vokset, siden de var præsidentpar. Særligt husker man Clinton for at skabe økonomisk vækst og dundrende overskud på statsfinanserne, siger han.

Økonomien var også i fokus i Clintons tale, hvor han understregede, at republikanerne ikke er økonomisk ansvarlige, da begge Bush'er før og efter ham skabte et kæmpe underskud - men at Obama var på rette vej i processen.

Samtidig henvender Clinton sig til en anden gruppe end Obama, da han er populær hos den hvide arbejderklasse og på WallStreet, hvor Obama har gjort sig en smule upopulær med tidligere udtalelser.

- Mange blev bekræftet i, at de hele tiden har støttet det rigtige parti. Clinton var god økonomisk, så når han støtter Obama, må han også være det, siger Jørn Brøndal.

Om det også opildner midtervælgerne til at stemme demokratisk - hvilket de helst skal for at sikre Obama en sejr - er et åbent spørgsmål, understreger han.

Nu venter alle på hovedtalen fra Barack Obama natten til fredag.

/ritzau/