Egypten vil have koptere i USA afhørt
Filmen "Muslims of Innocence" har fået den egyptiske anklager til at kræve amerikanske koptere for retten.

Egyptens offentlige anklager har tirsdag givet ordre til, at syv egyptiske koptere, der bor i USA, bliver afhørt om deres rolle i den anti-islamiske film, der har udløst voldelige demonstrationer i store dele af verden, oplyser hans kontor.

De syv - Adel Riad, Morris Sadek, Nabil Bissada, Esmat Zaklama, Elia Bassily, Ihab Yaacoub and Jack Atallah - anklages alle for at have "fornærmet den islamiske religion, fornærmet profeten Muhammed og opildnet til sekterisk strid".

Anklagemyndigheden siger, at de var indblandet i enten produktionen eller distributionen af filmen "Innocence of Muslims" (Muslimers uskyld).

Der er endnu ikke fastsat en dato for retsmødet.

Filmen, som menes at være produceret af en lille gruppe ekstremistiske kristne amerikanske fundamentalister, har udløst en uges rasende demonstrationer foran amerikanske ambassader og andre amerikanske symboler i mindst 20 lande, heriblandt Egypten.

Den rå lavpris-produktion håner islam og portrætterer profeten Muhammed som umoralsk og voldelig, mens den også berører temaer som homoseksualitet og pædofili.

En række af de medvirkende skuespillere siger, at de er blevet narret til at spille i den amatøristiske film, som er blevet knyttet til den ikke-kommercielle gruppe Media for Christ, og at den menes at være produceret af en kopter, der er dømt for økonomisk kriminalitet.

Egyptiske styrker reagerede meget langsomt, da demonstranter tirsdag angreb den amerikanske ambassade, hvor de forcerede murene for at stryge det amerikanske flag og hejse et sort islamistisk flag i stedet.

USA's præsident, Barack Obama, tog kontakt med sin egyptiske kollega, Mohamed Mursi, for at give udtryk for sin bekymring over demonstranternes indtrængen. Siden har de egyptiske sikkerhedsstyrker rykket ud og holdt dem væk fra ambassaden.

/ritzau/AFP