OK18 Efter sammenbrud på stribe: Her er forligsmandens næste træk
Forligsmand Mette Christensen skal forsøge at få gang i de strandede overenskomstforhandlinger. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
De strandede overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte fortsætter hos Forligsmanden: Først de statsansatte - dernæst lærernes arbejdstid.

Først gælder det de statsansatte. Dernæst lærernes arbejdstid. Sundhedsmedarbejderne i landets regioner må vente.

Sådan vil forligsmand Mette Christensen forsøge at få gang i de strandede overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor. Det står klart, efter de første møder med topforhandlerne i staten, kommuner og regioner torsdag.

Forhandlingerne om løn, retten til betalt frokostpause og lærernes arbejdstid rykker til Forligsinstitutionen på et tidspunkt, hvor de faglige organisationer er fuld gang med at forberede konfliktvarsler. Fredag formiddag ventes strejkevarslerne fra de statsansatte, der på forhånd har bebudet, at en eventuel konflikt vil få landsdækkende effekt.

Topforhandleren for de 180.000 statsansatte, formanden for Centralorganisationernes Fællesudvalg, Flemming Vinther, er klar til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen mandag. Han håber, at han med forligsmandens hjælp kan blive enig med sin modpart, innovationsminister Sophie Løhde (V), men han siger samtidig, at det ser svært ud:

- Man kan sige, at ingen har lyst til konflikt, men der er heller ikke nogen konfliktfrygt på vores side af bordet. Er konflikten den eneste vej til at sikre rimelige vilkår for de tusinder af mennesker, som hver dag knokler for at holde vores offentlige system kørende, så er vi klar til den, siger Flemming Vinther. 

Ved at indkalde statens forhandlere først, har forligsmand Mette Christensen mulighed for at få to centrale temaer på bordet: Dels striden om overenskomstens samlede økonomiske ramme og dels striden om retten til betalt frokostpause, som ikke mindst har betydning for statsansatte akademikere. Kommer den økonomiske ramme på plads i staten, kan den lægge linjen i kommuner og regioner.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) siger, at hun går 'konstruktivt ind i forhandlingerne' og er interesseret i 'at lande en god løsning'. Hun vurderer, at danskerne vil være 'totalt uforstående' over for, at forhandlingerne skulle kulminere i en konflikt. 

Om staten vil modsvare lønmodtagernes strejkevarsler med lockout er ifølge Løhde endnu ikke besluttet.

Tirsdag har forligsmanden indkaldt de kommunale forhandlere til møde om lærernes arbejdstid. I to måneder har lærerne og Kommunernes Landsforening forgæves forsøgt at blive enige. Lærerne kræver, at deres arbejdstidsregler atter skal være en del af overenskomsten i stedet for at være fastlagt i den lov, der blev resultatet af det politiske indgreb i lærerkonflikten i 2013. 

Umiddelbart inden det første møde i Forligsinstitutionen valgte Danmarks Lærerforening at offentliggøre, hvilke forslag organisationen hidtil har haft med til forhandlingerne med arbejdsgiverne. Ifølge lærerforeningen drejer det sig blandt andet om skolesekretærerne og det kommunale sundhedspersonales arbejdstidsregler.

Kommunernes Landsforenings topforhandler Michael Ziegler har flere gange sagt, at han er klar til at forhandle arbejdstiden, men endnu er parterne ikke nået til enighed.