Efter 22 år: Kunstnere rømmer besat bygning
Efter 22 års besættelse er Kunsthaus Tacheles på en attraktiv grund i Berlin blevet ryddet for kunstnere.

Den alternative berlinske kunstinstitution Kunsthaus Tacheles er tirsdag morgen efter en årelang strid blevet fredeligt forladt.

De tilbageværende kunstnere har frivilligt overdraget fogeden nøglen, og lokalerne er nu afspærret.

- Det er tyveri af et kunstværk støttet af politiet, siger Tacheles' talsmand Martin Reiter til omkring 100 tilhængere og journalister, der er samlet foran bygningen, da politiet og fogeden rykker ind i det forladte Tacheles på Oranienstrasse i Berlin-Mitte.

"Berlin vil snart ikke længere være sexet", står der på et banner på bygningens facade. Det henviser til Berlins borgmesters berømte beskrivelse af den tyske hovedstad, "fattig, men sexet".

Med den endegyldige rømning af Kunsthaus Tacheles er en æra slut. De resterende varehusruiner blev efter Murens fald i oktober 1989 besat af østtyske kunstnere og på den måde reddet fra nedrivning.

En senere investor gerådede i økonomiske problemer, hvilket betød, at bygningen, der blev overtaget af HSH Nordbank, kom under tvangsforvaltning. Efter et længere juridisk tovtrækkeri blev rydningsfristen fastsat til tirsdag den 4. september fra klokken 07.00.

Selv om Berlins kulturstatssekretær, den socialdemokratiske SPD-politiker André Schmidtz, har kæmpet, så erkendte han mandag i Repræsentanternes Hus' kulturudvalg, at der ikke var mere at gøre for at undgå tvangsrydningen af den ikoniske institution.

- Vi må acceptere, at dette drejer sig om retsstridigheder mellem private, sagde Schmitz.

Den fem-etagers ruin af varehuset Tacheles ligger i den centrale del af Berlin i det tidligere jødiske kvarter. I 22 år har Kunsthaus Tacheles været besat og fungeret som et kreativt arbejdssted for en række kunstnere.

Mellem 40 og 60 kunstnere har til det sidste valgt at arbejde i bygningen, der for turister har været et markant symbol på det alternative Berlin. Ud over atelierer og gallerier har den 1250 kvadratmeter store bygning også rummet biograf samt restaurant og bar.

/ritzau/dpa