ECB-melding skubbede aktierne op
Efter en tøvende og nervøs start skabte ECB-melding fest på de europæiske aktiemarkeder.

Der var udpræget lettelse på de europæiske markeder efter ECB's præsentation af en redningsplan for euroen og de gældsplagede sydeuropæiske lande, hvor Den Europæiske Centralbank vil opkøbe statsobligationer. Det skriver Ritzau Finans.

Aktørerne var bestemt ikke skuffede. Torsdagens udmelding fra ECB skabte en voldsom aktivitet og markant stigende kurser.

I England steg FTSE100 2,1 procent, tyske DAX steg 2,9 procent, og franske CAC40 steg 3,1 procent.

Volumen var samtidig ekstrem. Set i forhold til de seneste 10 dages gennemsnit steg omsætningen med 93 procent i London og 107 og 103 procent i henholdsvis Paris og Frankfurt.

- De finansielle markeder rejser sig, efter at ECB endelig har svaret på krisen med en obligationsopkøbsplan i en størrelse, vi ikke har set før, siger strateg hos ETX Capital, Ishaq Siddiqi, til Bloomberg News.

Også på det danske aktiemarked var stemningen positiv. C20 kunne dog ikke følge med de udenlandske markeder og lukkede i et plus på 1,4 procent i kurs 499,82.

NKT førte feltet an med en stigning på 4,9 procent efterfulgt af FLS og Nordea, der kunne notere stigninger på henholdsvis 3,6 og 3,5 procent.

Markederne var tilsyneladende glade for at høre om ECB's planer om i princippet ubegrænsede opkøb af statsobligationer i kriseramte lande med løbetider op til tre år.

At ECB i det nye opkøbsprogram i modsætning til tidligere vil være ligestillet med private kreditorer, var uden tvivl sød musik i investorernes øre.

Ikke overraskende var det bankerne, der klarede sig bedst i Europa Stoxx 600 torsdag med en samlet stigning på 4,2 procent.

Italienske Banca Popolare steg med ikke indre end 11,1 procent, mens Deutsche Bank og Lloyd's Banking Group steg omkring syv procent.

I den dårlige ende faldt Nokia med 2,9 procent til 1,932 euro. Dermed er aktien faldet med 15,5 procent siden onsdagens præsentation de nye medlemmer af Lumia-familien.

/ritzau/