Drikker din kollega? Sådan tjekker du det
10,6 procent af danskere over 15 år drikker over højrisikogrænsen for alkoholindtagelse, konkluderer Sundhedsstyrelsen. c
Mandags-pjæk slører weekendens bumletur. Misbrugskonsulent Ulla Erlandsen peger på fem farlige tegn og et råd, der kan hjælpe.

Cirka 250.000 danskere drikker i følge Sundhedsstyrelsen så meget, at de har brug for behandling. Derfor er der stor sandsynlighed for, at du en dag vil møde problemet på din arbejdsplads.

Som kollega kan du hjælpe med at spotte et alkoholmisbrug under opsejling og dermed hjælpe en kollega, siger Ulla Erlandsen.

Her er fem typisk ting, som du kan være opmærksom på. Bagefter får du et godt råd om, hvad du kan gøre, hvis det bliver aktuelt.

1. Lugt-tegn

Hvis en kollega lugter af alkohol i løbet af arbejdstiden, er der 'ingen tvivl' om, at den er gal, siger Ulla Erlandsen. Hun peger på, at alkohol i dag er bandlyst fra arbejdspladsen.

2. Mandags-sygen

Hold øje med sygefraværet - særligt mandagsfraværet, siger Ulla Erlandsen. Når et alkoholproblem er under opsejling drikker folk ofte så meget i weekenden, at de er nødt til at lægge sig syge om mandagen.

3. Ensom frokost

Alkoholens dæmoner gør det ofte svært at overskue sociale sammenhænge. Hvis en kollega pludselig dropper den fælles frokost eller på anden måde isolerer sig, kan det være et faretegn, siger Ulla Erlandsen.

4. De fysiske tegn

Efterhånden som forbrug bliver til misbrug, vil der komme fysiske tegn, siger Ulla Erlandsen. Hun nævner rødsprængte øjne, oppustet ansigt og rystende hænder.

5. Tømmermænd og kvalitet

Hvis en kollega plejer at præsterer til et rent 12-tal og pludselig ikke kan overholde deadlines og kvaliteten hænger, kan det skyldes et misbrug. Hvis man arbejder på tømmermænd, fungere man ikke, som normalt.

Det gode råd fra konsulenten

"Det er absolut vigtigt, at der er en opmærksom i forhold til kollegaer, der kommer ud i alkoholproblemer på arbejdspladsen. Det er ledelsesopgave at sørge for en ordentlig alkoholpolitik - og i dag har alle gode arbejdspladser sådan en," siger Ulla Erlandsen.

"Hvis du står i den ubehagelige situation, synes jeg, at du skal gå til ledelsen og fortælle om dine observationer, for det afgørende er, at din kollega har brug for hjælp," siger Ullas Erlandsen.

Hvad så, hvis man er bange for at få sin kollega fyret ved at påpege, at der er problemer?

"Det er derfor, at man SKAL have en misbrugspolitik, og det skal man også kræve som medarbejder. For hvis en virksomhed bare fyrer en medarbejder for et misbrug, så er der ingen der går til ledelsen og siger det, og så er der et menneske, der ikke får hjælp ," siger Ulla Erlandsen.