Administration 

Dorthe smidt på kontanthjælp efter sengepraktik: “Det er et helvede”

Jeg er heldig, at jeg ikke har nogen mand, siger Dorthe Frimann, der uretmæssigt blev sat på kontanthjælp. (Foto: Foto: Privatfoto)

Dorthe Frimann har netop fået Ankestyrelsens ord for, at hun ikke bare måtte komme tilbage på kontanthjælp, efter at hendes ressourceforløb udløb. Hun håber, at afgørelsen kan få betydning for andre i samme situation.

Otte diskusprolapser, svær slidgigt, skæv ryg og piskesmæld.

Helbredet er gået den forkerte vej, efter at en bil kørte over for rødt og direkte ud foran Dorthe Frimann en søndag eftermiddag i 2008.

Ulykken endte med at få helt uoverskuelige konsekvenser for den nu 41-årige tidligere kontorassistents liv.

Dorthe Frimann har ikke været i arbejde siden ulykken og et to-årigt ressourceforløb med praktik på et plejehjem endte med en arbejdstid på sølle to gange 30 minutter om ugen - halvdelen af tiden med mulighed for at ligge ned i en seng.

I november 2016 fik hun imidlertid besked om, at hun skulle tilbage på kontanthjælp. Og det, selvom der ikke var tegn på forbedring i hendes tilstand.

Dorthe Frimann har nu fået Ankestyrelsens ord for, at Fredericia kommune ulovligt har placeret hende på kontanthjælp, hvor hun i stedet skulle være blevet tilbudt endnu et ressourceforløb. 

Det viser en principafgørelse af 23. juni 2017, som Avisen.dk har set, og som bliver offentliggjort i starten af juli.

- Jeg følte, at jeg var blevet slået helt tilbage til start uden nogen afklaring, og det var ekstremt hårdt. Men den her afgørelse har givet mig mod, håb og vilje til at kæmpe videre, siger Dorthe Frimann til Avisen.dk.

Ressourceforløb versus kontanthjælp 

 

Ressourceforløb: 

Målrettet personer med komplekse problemer, der risikerer at komme på førtidspension, hvis ikke personen får en særlig indsats. Varer ét til fem år. Består ofte både af beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud. Ydelsen er på niveau med kontanthjælp, men er uafhængig af egen formue og ægtefælles indkomst. 

Ressourceforløb kan føre til en afklaring om funktionsniveau og kan ende i ordinær beskæftigelse, uddannelse, fleksjob eller førtidspension. 

Kontanthjælp:

En offentlig ydelse til personer, som ekstraordinært ikke kan forsørge sig selv eller deres familie. Det er en midlertidig ydelse, indtil man kommer i arbejde igen. 

Man skal være tilmeldt jobcentret for at kunne få kontanthjælp, ligesom man skal modtage de jobtilbud og aktiveringsprojekter, der kommer. Gør man ikke det, kan man få forskellige sanktioner og miste retten til kontanthjælp. Man kan heller ikke modtage kontanthjælp, hvis man har indtægter eller formue, som kan dække forsørgelsesbehovet. 

Derudover kan man være underlagt regler som 225 timers-reglen, gensidig forsørgerpligt og kontanthjælpsloftet.

Kilde: DinRetshjælp.dk. 

UDVID

Sengepraktik i 26 uger

Dorthe Frimann lider af kroniske smerter og nedsat følelse i begge ben samt nakke- og rygsmerter. Hun bor i en lejlighed på 2. sal i Fredericia by og klarer sig selv med 36 piller dagligt, hjemmehjælp til tøjvask og rengøring hver 14. dag samt en handicapbil.

Hun er i løbet af de sidste par år blevet opereret for overvægt, har gennemgået flere store plastikoperationer samt været under antidepressiv behandling i en del år. 

Siden trafikulykken har hun været i forskellige afklarende praktikforløb hos kommunen, og i 2014 blev hun tildelt et to-årigt ressourceforløb med mentorstøtte to gange om ugen, samt fysioterapi og kiropraktorbesøg.

Forløbet bød også på praktik som administrativ medarbejder på et plejehjem.

Opgaven var at scanne og kopiere dokumenter i et tre kvadratmeter stort kopirum, som skulle være aflåst på grund af demente beboere, fortæller hun.

- Selvom jeg ikke kan tåle at stå op, var der ikke plads til en stol. Der var ingen luft derinde. Og jeg måtte ofte lægge mig ind i en seng ved siden af, siger Dorthe Frimann, der endte med kun at kunne møde op 30 minutter to gange om ugen.

Hendes praktiserende læge har oplyst, at hendes fysiske og psykiske tilstand er varig, stationær og uden behandlingsmuligheder, og i en statusattest har kiropraktoren slået fast, at hun formentlig ikke kan varetage nogen former for arbejde og bør indstilles til førtidspension. Samtidig har en neurokirurg vurderet, at der ikke kan tilbydes mere behandling. Det viser begrundelsen for Ankestyrelsens afgørelse.

En uforståelig besked

Da ressourceforløbet var ved at udløbe, blev hun sammen med sin rådgiver indkaldt til møde med kommunens rehabiliteringsteam. Men hurtigt gik det op for dem begge, at man ikke ville gå videre med hverken fleksjob, førtidspension eller som minimum et nyt ressourceforløb.

Man valgte i stedet at visitere Dorthe Frimann til kontanthjælp med mentorstøtte i hjemmet.

- Jeg var målløs og i chok og gik fuldstændig i spåner. Kontanthjælp havde jeg aldrig set komme, husker Dorthe Frimann om oplevelsen.

Alt er bedre end kontanthjælp

En klage over afgørelsen blev sendt afsted i januar 2017. Og fem måneder efter, d. 23 juni 2017, fik hun medhold i Ankestyrelsen.

Blandt andet vurderer man, at Dorthe Frimann har komplekse problemer ud over ledighed, og at der er brug for en længerevarende, tværgående indsats i et nyt ressourceforløb. Men man afviser ikke, at hendes arbejdsevne kan udvikles.

- Alt er bedre end kontanthjælp. Min største drøm for den nærmeste fremtid er, at jeg får en afklaring. Jeg vil gerne have et liv med værdighed med de begrænsninger, jeg har, siger Dorthe Frimann.

Hun afventer lige nu Fredericia Kommunes reaktion på afgørelsen.

Arbejdsmarkeds- og Borgerservicechef i Fredericia kommune og chef for Fredericia jobcenter Dennis Mølgaard Hansen skriver i en mail til Avisen.dk, at man ser frem til at se den kommende principafgørelse fra Ankestyrelsen.

Han slår fast, at man selvfølgelig følger det, hvis Ankestyrelsen afgør, at en borger fortsat bør deltage i et ressourceforløb.

- Det skal der ikke herske nogen tvivl om. Vi er optaget af, at vores afgørelser ikke omgøres eller hjemvises. Hvis det sker, så drager vi læring af det, skriver han.

Dorthe Frimann, hvorfor er det så slemt at komme på kontanthjælp?

- Det største problem for mig er, at kontanthjælp er en helt fastlåst situation, og at mine lægeattester ikke bliver taget alvorligt. Det er også enormt belastende for mig ikke at blive afklaret, siger Dorthe Frimann.

Glad for ikke at være gift

Selvom Dorthe Frimann nåede at være på kontanthjælp i seks måneder, er hun ikke blevet ramt så hårdt økonomisk, som der ellers kan være stor risiko for.

En ressourceforløbsydelse og en kontanthjælpsydelse er nogenlunde den samme, men med sidstnævnte træder regler som kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og gensidig forsørgerpligt i kraft.

Dorthe Frimann er ikke gift, og hun har heller ikke været ramt af loftet.

Men hun har stadigvæk modtaget adskillige varsler om 225-timers-reglen og jobpræmieordningen.

- Det er virkelig ikke særligt rart og også helt grotesk, når jeg kun kan arbejde 2 gange 25 minutter om ugen. Jeg er heldig, fordi jeg ikke har nogen mand, og jeg er også glad for, at jeg ikke har nogen børn. Så skulle de jo bare se på, at deres mor havde det så dårligt, siger Dorthe Frimann.

Har dine forløb kun været dårlige? Og hvad har du selv gjort for at forbedre din arbejdsevne?

 - Jeg kan ikke sige noget positivt om mine ressourceforløb. Det er det samme, der er blevet prøvet i alle årene, og forløbene har indtil nu kun forværret min tilstand. Jeg har selv taget kurser i smertehåndtering og i at lære at tackle kronisk sygdom, men jeg kan ikke tvinge min krop mere. Lægefaglige personer siger til mig, at jeg kun kan forvente en forværring, den vil jeg helst undgå så lang tid som muligt, siger Dorthe Frimann.

Håber, at afgørelsen får betydning

Hun fremhæver, hvordan andre kan blive ramt langt hårdere økonomisk, og derfor håber hun, at afgørelsen får betydning for flere end hende selv.

 - Jeg håber, at den her afgørelse ikke kun vil have betydning for mig, men også mange andre syge borgere. Den kan minde dem om deres rettigheder og give dem mod på at klage, siger Dorthe Frimann.

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem