Dorthe jubler over sejr over kommunen: Nu er hun tilbage i ressourceforløb

Dorthe Frimann fra Fredericia er glad for at være tilbage i et ressourceforløb efter en hård kamp med jobcentret og kommunen. Drømmen er nu at få en afklaring, fortæller hun.
Dorthe Frimann fra Fredericia er glad for at være tilbage i et ressourceforløb efter en hård kamp med jobcentret og kommunen
Dorthe Frimann fra Fredericia er glad for at være tilbage i et ressourceforløb efter en hård kamp med jobcentret og kommunen Foto: Privat

Glæden og lettelsen var stor, da Dorthe Frimann fra Fredericia i juni fik Ankestyrelsens ord for, at det var ulovligt, da Fredericia Kommune i november 2016 parkerede hende på en kontanthjælp.

En principafgørelse fra Ankestyrelsen slog nemlig fast, at det var forkert, at Dorthe Frimann, der tidligere havde været igennem et ressourceforløb, blev tildelt en kontanthjælpsydelse. 

Men efter en hård kamp med jobcentret, er den 41-årige kvinde nu tilbage i et ressourceforløb, der skal afklare, hvor langt hendes arbejdsevne rækker. Det nye forløb er planlagt til at vare til udgangen af 2018, fortæller hun.

"Det giver ro på"

- Det giver ro på, og jeg ser frem til, at der kommer en afklaring, når jeg er færdig med forløbet. Helt principielt er det jo en vigtig afgørelse, for syge mennesker, der har været i ressourceforløb, skal ikke tilbage på kontanthjælp, siger hun til Avisen.dk.

Dorthe Frimanns liv blev totalt ændret efter en trafikulykke i 2008, hvor en anden trafikant kørte over for rødt og direkte ud foran hende. Den tidligere kontorassistent har siden kæmpet med mange smerter, forårsaget af otte diskusprolapser, svær slidgigt, skæv ryg og piskesmæld.

Dorthe Frimann endte efter ulykken i et toårigt ressourceforløb, hvor hun blandt andet var i praktik på et plejehjem. Her var hun i stand til at arbejde to gange 30 minutter om ugen, og i halvdelen af tiden måtte hun lægge sig i en seng, der var stillet rådighed for hende.

Besøg af fysioterapeut

I det nye ressourceforløb får hun besøg af en fysioterapeut i hjemmet, der skal vurdere hendes funktionsevne og evner på et arbejdsmarked. Kommunen har endnu ikke taget stilling til, om hun skal i et nyt praktikforløb, fortæller hun.

Dorthe Frimann er glad for at være fjernet fra kontanthjælpssystemet, hvor kravene er meget skrappere end i et ressourceforløb.

Når man er på en kontanthjælpsydelse træder regler om kontanthjælpsloft, 225-timers reglen og gensidig forsørgerpligt i kraft, mens et ressourceforløb handler om at afklare, om en borger vil være i stand til at komme i job igen, eller om vedkommende skal på en permanent offentlig ydelse. 

Håber på en afklaring

For Dorthe Frimann er det vigtigste nu at få en afklaring på sin fremtid.

- Allermest vil jeg blot have en afklaring. Om jeg så bliver indstillet til et fleksjob eller førtidspension, må tiden vise. Men man skal ikke regne med noget i det her system, det har jeg erfaret, siger Dorthe Frimann.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.