Administration 

Dokumentation: Faderhusets erklæring

Det sagde Ruth Evensen

Tale v/Ruth Evensen på pressekonferencen i Faderhuset
Tirsdag d. 12/12 2006

 

På vegne af bestyrelsen af Human A/S og Menigheden Faderhuset, som er virksomhedens ejer, vil jeg gerne komme med en udtalelse, som gerne skulle slå fast en gang for alle, hvor vi som ejere står i sagen om Ungdomshuset på Jagtvej i København.

Vi har nu for tredje gang erfaret, at man fra Fonden Jagtvej 69 s side ønsker at give os et tilbud på ejendommen. Denne gang har man mødtes med politidirektør Hanne Bech Hansen og overborgmester Ritt Bjerregaard, som siden begge har udtalt, at de anbefaler et salg af ejendommen som den bedste løsning på konflikten. Fondens talsmand Advokat Knud Foldschack har ved gentagne anledninger ytret, at nu står ”Faderhuset jo med nøglen til freden på Nørrebro", og det ville underforstået da være mærkeligt, hvis vi ikke ønskede det.

Fremgangsmåden med gentagne tilbud - med fornyet mediedækning hver gang - lægger unægteligt et pres på os som ejere af bygningen. Ikke nok med at københavnske politikere har forsøgt at presse os til et salg gennem at forsøge med en lokalplan. Nu kommer selveste overborgmesteren og politidirektøren på banen og taler for at vi skal sælge. Det er som om, at Sorteper skal lande hos Faderhuset. Det skal se ud som om, vi er de aggressive, der ikke ønsker en fredelig løsning.

Faktum er, at vi har ført denne sag efter de foreskrevne procedurer. Vi har lovligt erhvervet en ejendom, og vi har opsagt den medfølgende brugeraftale på lovlig vis. Vi er gået rettens vej, og har fået rettens medhold både i By- og Landsretten. I fem år har vi betalt for andre menneskers brug af vores hus. Når vi ikke er inde i huset for længst, er det kun af den ene årsag, at Ungdomshusets brugere har valgt ikke at rette sig efter domstolene, idet de fastholder, at deres mandagsmøde er den eneste instans, de vil rette sig efter - uanset om det medfører en blodig konflikt på Nørrebro. Det kaldes anarki og er grundlæggende uforeneligt med demokratiet, som er den vedtagne styreform i Danmark.

Vi oplever, at denne sag har udviklet sig til langt mere end en sag om et hus. Det en kamp om værdier, som er afgørende for den almindelige danskers retsfølelse! Det bliver afprøvet, om Danmark stadig er en retsstat, eller om man, ved at mobilisere nok modstand, kan lykkes med at omgå en retskendelse. Konsekvenserne af efterladenhed i denne sag er uoverskuelige. Det vil utvivlsomt opmuntre samfundsomstyrtende kræfter til at arbejde endnu hårdere for at lave så meget ballade som muligt. Moralen bliver, som en tidligere bz er sagde i Berlingske Tidende den 3. dec.: "Vi smed et toilet ud af vinduet mod politiet. Et halvt år efter havde vi et ungdomshus. Det var den lære, jeg drog af det. Vi havde prøvet alt andet i vores kamp for at få et sted, men de var skide ligeglade. De pryglede os bare. Den dag vi gav igen, blev vi inviteret til forhandlinger".

Fra Ungdomshusets pressegruppe har man gang på gang hørt ordene: "Vi vil arbejde på en politisk løsning, ellers er en konfrontation uundgåelig!" Budskabet er tydeligt: ”Hvis vi ikke får vores vilje, går vi amok!” Vi er glade for, at vi ikke er de eneste, der kan høre, hvor uansvarligt og manipulerende det er at sige sådan. Vi får mange henvendelser fra danskere, som bønfalder os om at stå fast!

Det er normal politik, at man ikke forhandler med terrorister, da det kun opmuntrer til mere terrorisme. Terror betyder frygt, og det er lige netop det pressionsmiddel der bliver brugt i denne sag. Vi skal skræmmes til at opgive vores ejendomsret for at undgå yderligere hærværk og overfald på mennesker i vores kirke, samt at undgå en voldelig rydning af huset og efterfølgende hævnaktioner.

Vi er selvfølgelig ikke upåvirkede af hverken de voldsomme aktioner vi selv er blevet udsat for, eller de skræmmende fremtidsudsigter med trusler om gadekampe mellem autonome fra hele Europa og dansk politi. Det ville unægtelig være nemmere for os at bukke under for presset og sælge huset. Det er forståeligt, at man fra myndighedernes side ønsker at undgå en konflikt, og det kan måske virke mest rigtigt ud fra et kortsigtet perspektiv. Det ville dog sende det helt forkerte budskab, nemlig at vold betaler sig!

Faderhuset har ikke startet balladen på Nørrebro. Vi har blot været med til at afdække tingenes tilstand ved at fastholde ejerskabet af en bygning, vi lovligt har erhvervet. Vi tror ikke på, at problemerne med vold, hærværk og ballade forsvinder ved at man bøjer sig og gør alt for at undgå en konflikt. Det må kunne mærkes, at vi stadig lever i et retssamfund. Ellers ender vi med at have bydele, hvor folk bliver tvunget til at acceptere, at her kommer politiet ikke. Nørrebro kan i løbet af få år udvikle sig til en heksekedel af ekstreme kræfter, hvor jungleloven hersker, og kun de stærke overlever. Vi har brug for en usvækket handlekraftig ordensmagt for at sikre ro og orden.

Til sidst vil jeg gerne citere fra Arne Ullums leder i BT den 6. dec 2006:

"Når Ungdomshuset er ryddet og balladen har lagt sig, så kan politikerne tage en normal politisk debat, om det var en fejl at nedlægge Ungdomshuset. Mener et flertal, at det var en fejl, så må bystyret finde et hus, hvor der via en lokalplan lovligt kan indrettes et nyt ungdomshus. Kun på den måde kan politikerne vise, at de ikke lader sig presse af trusler om vold. Giver politikerne efter denne gang, så er det jo ikke mærkeligt, at de autonome drager hærgende og stenkastende gennem byen næste gang, de er utilfredse med noget.

Politikernes meget uelegante slingrekurs i denne sag har allerede givet de autonome al mulig grund til at tro, at de kan vinde deres ret ved at protestere med vold og ballade. Derfor vil ansvaret for optøjer ved Ungdomshuset hvile tungt på de politikere, som allerede har vist, at de bøjer som siv i vinden, når nogen truer med vold!"

Som ejere af huset vælger vi derfor at stå fast og ikke give efter for hverken Ungdomshusets, mediernes eller politikernes manipulation. Det er nu tredje gang, at vi må meddele, at ejendommen stadig ikke er til salg - uanset prisen! Det gør vi i tiltro til at myndighederne vil træde i karakter og sikre ikke blot Faderhusets rettigheder, men hele nationens retsfølelse.

Ikke siden besættelsestiden er det i mine øjne lige så relevant som nu, at bruge dronningens vending: ”Gud bevare Danmark!”

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten

Pink
Nyheder

Verdensstjerne:

Blander sig i trusse-gate

Sport

Dansk Svømmeunion:

Løn til atleter på barsel

Casper c
Kendte

Casper Christensen:

Nu er huset solgt

astralis
Sport

Astralis: Køber 18-årigt dansk talent

Gøhler
Kendte

Skøn video:

Mathilde viser babybulen

græs
Nyheder

Sådan får du liv i din gule græsplæne

ol medalje
Sport

Sådan:

Danmarks første OL-medalje i hus

brande
Nyheder

Skovbrande smelter sammen - folk på flugt

uvejr
Nyheder

Trist sommervejr:

Skybrud og store regnskyl truer

OL
Sport

OL-medaljer

til to 13-årige

Vejarbejde på villavej
Nyheder

Kritik fra flere sider:

Danmark er ikke sikret

mod oversvømmelser

Nyheder

Voldsomt uvejr:

Dele af London

oversvømmet

Portræt Jackie Mason
Kendte

Simpsons-stjerne død

Britney Spears vinker til fans.
Kendte

Britney chokerer igen-igen:

Nyt topløst billede

Jeanette Ottesen i bassinet
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL søndag

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

Rodney Alcala i håndjern og fangedragt
Nyheder

Amerikansk seriemorder dør naturligt - og undgår dødsstraf

Annemiek van Vleuten jubler
Sport

OL-sølvvinder troede,
hun havde vundet:
Jeg følte mig dum

Sport

Drama ved OL:

Dansk rytter på hospitalet efter styrt

en mand i shorts med en motoriseret hækklipper
Sundhed

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

To soldater løber med deres håndvåben.
Kongelige

Prins Harrys soldaterkammerater truer:

Ti stille, ellers....

En korpulent mand i jakkesæt
Corona

Tyskland:

Restriktioner for ikkevaccinerede

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr

Et par kysser
Kendte

Jennifer og Ben:

Vi er kærester

Kendte

Ottesen i tårer: 

Karrieren forbi

En kniv på en træ-baggrund
Krimi

Ung mand stukket med kniv på Amager

en mørk mand med solbriller
Kendte

R. Kelly:

Nye beskyldninger om sex med teenagedreng

Kronprinsparret i skjorter med store smil
Kongelige

Kronprinsfamilien på ferie

Nyheder

Uroligheder i store franske byer

en bil flyver gennem luften
Helt vildt

Vild video:

Bil flyver gennem luften

en beskærersaks på en træstamme
Livsstil

Beskær dine træer lige nu

En smadret hvid bil
Krimi

Alvorlig ulykke med fastklemte 

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast

Kongeskibet i rum sø
Kongelige

Kongeskibet er igen klar til dronningen

OL
Sport

OL-surfere jubler:

Tyfon nærmer sig Tokyo

vild med dans
Kendte

Afsløring:

Hun skal være med i Vild med dans

test
Nyheder

Professor: Test af skolebørn dyrt og svært

brand
Nyheder

Tørt vejr presser brandmænd 

Miami
Nyheder

Eftersøgning i Miami er officielt afsluttet

Et til salg skilt i et vindue
Livsstil

Forældre er blevet guldrandede på lejlighedskøb

To ældre hvidhårde damer i rødt
Helt vildt

Mød Amsterdams ældste sexarbejdere:

Har haft 335.000 mænd

En mand vinker ved en gade
Sport

Jonas Vingegaard hyldet

En blond storbarmet kvinde med kaninører
Kendte

Dolly Parton tilbage i frækt kanin-kostume

En megayacht og en smilende mand
Kendte

Tom Cruise nyder ferien i sin megayacht

Nyheder

Har du været i Frankrig og Belgien - her er hvad du skal gøre

Ohland
Kendte

Oh Land afslører:

Færdig som X Factor-dommer

uheld
Nyheder

Voldsomme billeder: Bil endte på taget

Helena Christensen
Kendte

Helena Christensen:

Slanger sig på klaveret

regn
Nyheder

Regndans:

Nu skifter vejret

Ghita Nørby
Underholdning

Ghita Nørby:

Jeg bliver ked af det

øl
Nyheder

Vi drikker øl uden procenter

forældre
Kendte

Efter ni års kamp:

Endelig forældre

skolebørn
Nyheder

Skolebørn kan holde smitte kørende

smitte
Nyheder

Midt i smittestigning:

Festival med 40.000 gæster

harald
Nyheder

Kong Harald:

Vi skal lære om Utøya

tun
Nyheder

Danske lystfiskere:

Må fange fem ton tun

portræt Claudia Rex
Film og TV

Comeback i Vild med Dans

Christian Eriksen på banen
Sport

Christian Eriksen færdig i Italien

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Sygeplejerske-konflikt:

Vil have regeringen på banen

Retsbygningen i Rønne
Krimi

Satte ild til ekskonens hus

Haakon og Mette-Marit
Kongelige

Ti år efter Utøya: Norsk kongehus i sorg 

Skulder på anonym politimand
Sport

Mand angreb politiet - med bue og pil

Pige viser sit fund frem
Nyheder

11-årig pige finder 2000 år gammel mælketand

Hvid mercedes
Biler

Mænd leasede og videresolgte biler for millioner

hvepse
Sundhed

Hvepsene er på vej:

Sådan undgår du stik

Jesper Groth
Kendte

Grandprix-stjerne: 

Viser kæresten

Nyheder

Flere end fire millioner er stukket

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Sorgen forsvinder aldrig

Vejrudsigt
Nyheder

Sommeren fortsætter:

Mere vand og varme

felix
Kongelige

Klar til hverdag i trøjen:

Forelsket prins Felix fylder 19 år 

revolver
Helt vildt

Det Vilde Vesten:

Revolver til vild pris

strejke
Nyheder

Sygeplejerskestrejke:

Udskyder 40.000 behandlinger

Et instrumentbræt i solen
Biler

For varmt i bilen:

Sådan køler du den ned hurtigt

En SUV i regnvejr med palmer i baggrunden
Helt vildt

Video:

Dubai laver sin egen regn

en overdækket gylletank
Krimi

To mænd er i livsfare efter arbejde i gyllekanal