Dødssyg Troels Kløvedal med opsang til danskerne
Tirsdag udkommer Troels Kløvedals 18. bog, erindringsbogen "Alle mine morgener på jorden". Foto: Betina Garcia/Scanpix/arkiv
Livet skal gribes og leves, siger en døende Troels Kløvedal i et interview.

Han er her endnu, den døende Troels Kløvedal, halvandet år efter han fik konstateret den dødelige nervesygdom als, der langsomt lammer muskulaturen, så man til sidst ikke kan trække vejret og dør.

Og selvom han er fysisk besværet, trækker vejret med hjælp fra en respirator og får sin mad via en sonde i maven, er han fortsat klar i hovedet og skarp ved tasterne.

Således får danskerne i et mail-interview med BT en opsang om ikke at lade livet og mulighederne passere i en stræben efter status og materielle ting:

- Vi lever i en tid, hvor vi ikke er inde i en verdenskrig, men bevæger os frit rundt på kloden, som vi ønsker. Men alt for mange sælger deres frihed med for dyre boliger, samtalekøkkener og hvad ved jeg.

Han opfordrer til at dyrke friheden og gribe drømmen og livets uendelige muligheder:

- Det smukke ved livet er netop, at man kan gøre det smukke, hvis man tager sig sammen. Alt for mange spilder tiden med småbrok eller ved at lade sig underholde med alle mulige ligegyldige ting i stedet for at gribe i egen barm, og se op og ned ad sig selv og sige: Mit liv er enestående fantastisk ved, at jeg er her, siger han i interviewet.

Den søfarende forfatter og foredragsholder giver i interviewet også udtryk for, at han er forsonet med sin skæbne.

Han fortæller, at han mærker en flig af sorg over at skulle dø, men har en indre ro, og at han er lykkelig ved tanken om, at hans fem børn lever et dejligt liv.