Ærlig Troels Kløvedal i ny bog: Sådan har jeg det

Dødssyge Troels Kløvedal udgiver erindringsbog i næste uge. Nordkaperen består og bliver bestyret af en fond med sønnerne Mikkel Beha og Asbjørn Beha.
Troels Kløvedal i sin nye erindringsbog: "Først får man det hele forærende, og så mister man til sidst det hele".
Troels Kløvedal i sin nye erindringsbog: "Først får man det hele forærende, og så mister man til sidst det hele". Foto: Brian Bergmann/Scanpix/arkiv

Verdensomsejleren, eventyreren og forfatteren Troels Kløvedal udgiver i næste uge en erindringsbog, og hans fornemmelse for, at livet er ved at ebbe ud, kommer tydeligt frem i hans nye erindringsbog "Alle Mine Morgener på Jorden".

Han afslutter ifølge Ekstra Bladet således bogen med følgende passage:

"Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I rev-passagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagune-vand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund."

"Og så dør jeg, og alt er, som det skal være. Først får man det hele forærende, og så mister man til sidst det hele."

For lidt over et år siden kom det til offentlighedens kendskab, at den nu 74-årige globetrotter lider af den uhelbredelige og fatale sklerose-sygdom ALS.

I Bo Østlunds bog "Modne Mænd" fortalte Troels Kløvedal, at han var syg og vidste, at han skal dø; "... for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år".

Men Troels Kløvedal er her endnu og får med erindringsbogens epilog sat ord på, hvordan han har det:

"Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludselig ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt.

Jeg kan ikke synke mad mere og får ernæring gennem en sonde i maven, kan ikke trække vejret uden en respirator, kan ikke tale mere og hoster slim op af lungerne mange timer hver dag," skriver han.

Nordkaperen er her fotograferet på Yangtze-floden i september 2002.
Foto: China Photo/Reuters/Scanpix/arkiv

Nordkaperen overgår til fond

I bogen kommer det frem, at skibet Nordkaperen vil bestå gennem en fond, og at det er testamenteret til hans fem børn og ti styrmænd og -kvinder, som tidligere har sejlet med Nordkaperen.

Fonden bestyres af Christiania-advokaten Knud Foldschack, Nicolai Juel Vædele, Peter Christian Jensen og sønnerne Mikkel Beha og Asbjørn Beha - alle har sejlet med Nordkaperen.

Bogen udkommer 5. december.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.